Читај ми!

Амбасаде у пламену

Талас демонстрација на Блиском Истоку и у Африци. Демонстранти ушли у амбасаде Британије, САД и Немачке у Картуму. Жестоки сукоби демонстраната и полиције у Каиру, Тунису и Сани, где су снаге безбедности приморане да пуцњима у ваздух, воденим топовима и сузавцима разбијају протесте.

00.42 - Демонстрације у скоро 20 држава. У последњем инциденту, демонстранти напали камп међународних снага на Синају. Запаљена осматрачница. Повређена двојица Колумбијаца и један Египћанин.

00.35 - Американци шаљу маринце у Судан, како би спречили нападе на своју амбасаду у Картуму. Суданци нису претерано одушевљени таквим потезом. 

21.30 - Један демонстрант погинуо у сукобима са полицијом у Каиру. Снаге безбедности успеле да потисну демонстранте даље од америчке амбасаде. 

20.55 - Амбасада САД у Бриселу евакуисана због опасности од демонстрација. Око 150 муслимана спалило америчке и израелске заставе испред амбасаде у Лондону.

20.12 - Најмање четворо мртвих, 29 рањених у нападу демонстраната на америчку амбасаду у Туснису. У Судану двоје мртвих.

 17.52 - Полиција истерала демонстранте из круга америчке амбасаде у Картуму. 

17.08 - Најмање пет мртвих и 67 рањених у Картуму. Демонстранти упали у америчку амбасаду. У Тунису запаљена америчка амбасада и школа. Дим висок скоро 100 метара.

16.45 - Једна особа погинула када су демонстранти прескочили зид америчке амбасаде у Судану. Чују се пуцњи из ватреног оружја, преноси Ројтерс. Пет повређених током демонстрација у Тунису.

16.08 - Група младића протестовала у Сарајеву. 

15.49 - Суданска полиција испред америчке амбасаде покушава сузавцем да растера демонстранте којих сада има око 5.000. И у Тунису такође испаљен сузавац на окупљене испред амбасаде САД.

15.21 - Најмање једна особа погинула, а 25 је повређено у немирима у Триполију у Либану. У Картуму демонстранти камионима и аутобусима кренули према америчкој амбасади. 

14.30 - Демонстранти упали на поседе немачке и британске амбасаде у Картуму. Део зграде немачке амбасаде запаљен, а са улаза скинути грб и застава и замењени исламским обележјима.

13.54 - Протести и у Либану, У Триполију демонстранти запалили КФЦ. 

13.45 - Муслиманско братство отказало подршку протесту у Каиру. Нови став објављен прекасно, јер су нереди у египатској престоници већ почели. 

13.39 - Либијске власти преговарају са радикалним исламистима о распуштању групе Ансар ал Шарија, коју сматрају одговорном за намад на америчку амбасаду у Бенгазију. 

13.21 - Нови талас насиља у Сани. Јеменска полиција пуцала у ваздух и покушала да воденим топовима растера масу која се окупила испред америчке амбасаде.

13.00 - Египатска обавештајна служба упозорава на могуће терористичке акције радикалних исламиста током протеста у Каиру. 

12.20 - Нови сукоб демонстраната и полиције у Каиру. Запаљено неколико возила. Демонстранти гађају полицију камењем, полиција узвраћа сузавцем. Америчка амбасада још увек ван домашаја. 

Власти САД са стрепњом ишчекују нове протесте широм муслиманског света, а у Египту су током ноћи и јутра настављене демонстрације близу америчке амбасаде.

Египатска војска почела је са градњом бетонске барикаде на улици која води према америчкој амбасади, док су током ноћи у неколико делова Каира забележени жестоки сукоби демонстраната и египатских снага безбедности.

Демонстрације су за најављене и у Јордану и на палестинским територијама.

Ирански врховни вођа Ајатолах Али Хамнеји тражи од владе Сједињених Америчких Држава да казни оне који стоје иза антиисламског филма ''Невиност Муслимана'', а америчка државна секретарка Хилари Клинтон одбацује било какве везе Вашингтона са његовим садржајем и поруком коју шаље.

Један високи амерички званичник рекао је да власти САД у координацији са земљама домаћинима прате ситуацију и циљу спречавања било какве могућности да демонстрације после молитви ексалирају.

"Радимо све како се ништа лоше не би догодило, а и ако се догоди да можемо брзо да реагујемо", рекао је неименовани званичник.

Протести против филма "Невиност муслимана" јуче су одржани у 11 исламских земаља, а најжешћи сукоби забележени су у Јемену, где је четворо људи погинуло, и Египту, где је више од 230 људи повређено.

Бенгази, испланирани напад 

Добро наоружани милитанти искористили су протесте због анти исламског филма као параван за напад на конзулат САД у Бенгазију, који је био добро испланиран и највероватније имао помоћ унутар либијских безбедносних структура којима је локација америчког амбасадора била позната, навео је заменик министра унутрашњих послова Либије Ванис ел Шареф.

Четири особе су ухапшене због сумње да су извеле или учествовале у нападу на амерички конзулат у Бенгазију, у коме је убијен амбасадор САД Кристофер Стивенс и још тројица службеника амбасаде, а преноси АП.

Двојица убијених били су бивши припадници морнаричких Фока. Тајрон Вудс и Глен Деорти радили су као припадници обезбеђења конзулата у Бенгазију. 

Шареф је рекао да су изведена два напада, један на саму зграду конзулата и други на сигурну кућу у коју се повукло особље.

Шареф је додао да је могуће да су убачени појединци у либијским снагама безбедности јавили нападачима локацију сигурне куће.

Полицијски званичник је рекао да су четворица осумњичених ухапшени у својим домовима и да за сада не може детаљније да говори да ли припадају некој групи и који је био мотив напада.

Номан Бенотман, председник против терористичке организација Килијам фондације са седиштем у Лондону, рекао је за Си-Ен-Ен да је напад на амерички конзулат био добро испланиран.

"Ово није тек прост протест који је ескалирао. Према нашим изворима напад је дело 20 милитаната који су се за њега спремали. Савремених ракетних бацача, којих је у уторак било доста, нема на мирном протестном скупу", каже Бенотман.

Изненадни напад на амерички конзулат започео је у уторак увече, када је неколико граната испаљено на сам комплекс у коме се конзулат налазио.

Један од радника приватне компаније за обезбеђење испричао је да се у том тренутку налазио у дворишту, када га је шрапнел погодио у ногу.

"Док сам лежао у крви, зид је прескочио један брадати нападач испаливши у моју десну ногу још два метка, узвикујући: Ти неверниче, браниш невернике", преноси АП.

Стивенс убијен у првом нападу

Амбасадор Стивенс и још један Американац су убијени у том првом нападу.

Либијске снаге су онда евакуисале остало особље у сигурну кућу, удаљену око километар и по од конзулата, да би до новог напада дошло после пар сати.

Према речима либијског званичника, сматрало се да не постоји шанса да нападачи продру у конзулат, јер је окружен високим зидовима.

Један од локалних новинара из Бенгазија каже да је сам упад у двориште конзулата започео баш у тренутку евакуације Американаца.

Напад на конзулат у убиство четворице Американаца оштро су осудили председник САД Барак Обама и државна секретарка Хилари Клинтон.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво