Читај ми!

Америчке амбасаде под опсадом

Демонстранти у Сани ушли у круг око америчке амбасаде и запалили паркирана возила. Полиција успела да одбије демонстранте. Антиамерички протести и претње смрћу режисеру филма стижу и из Ирана, Египта, Ирака, Марока, Бангладеша, Судана и Туниса.

21.42 - Муслиманско братство позвало Египћане на протест против контроверзног филма после молитве у петак. У Каиру ужарена атмосфера. Америчке дипломате далеко од амбасаде. 

21.06 - Четворо погинулих и 34-оро повређених, биланс сукоба у близини америчке амбасаде у Сани, јавља АФП.

18.15 - Најмање 224 особе повређене у протестима испред америчке амбасаде у Каиру.

17.29 - Либијске власти ухапсиле четири особе за које сумњају да су учествовале у јучерашњем нападу на амерички конзулат. 

16.20 - Истражитељи Еф-Би-Аја потврдили да је аутор филма "Невиност муслимана"  Накула Басилеј Накула, калифорнијски копт, који је претходно негирао да је режирао филм.

16.08 - Најмање 70 особа повређено у сукобима демонстраната и полиције око америчке амбасаде у Каиру, саопштило министарство здравства. 

15.48 - Демонстрације и у Бангладешу. Око хиљаду људи опколило америчку амбасаду у бангладешкој престоници Даки. Полиција пооштрила мере безбедности.

15.07 - Портпарол амбасаде САД у Сани рекао да се дипломатско особље у Јемену налази на сигурном, преноси Би-Би-Си.

14.03 - Јеменски медији јављају да је у сукобима полиције и демонстраната убијена једна особа, док Ројтерс преноси да је најмање 15 људи повређено, од чега неколико има ране од ватреног оружја.

13.54 - На последњим снимцима из Сане, како се чини, види се поломљена капија америчке амбасаде, а из комплекса вијори се дим. Нема информација о томе да ли је комплекс заиста у пламену.

13.02 - Демонстрације и у Техерану. Око 500 људи опколило швајцарску амбасаду узвикујући "Смрт Америци". Већ годинама, дипломатски односи између САД и Ирана "одржавају" се преко Швајцарске. 

12.47 - Американци у Либију упутили беспилотне летелице, које ће "лоцирати" радикалне исламисте, које Вашингтон сматра одговорним за напад на конзулат у Бенгазију. Упућена и два разарача у либијске воде.

Демонстранти који протестују због вређања ислама у једном филму, напали су америчку амбасаду у Сани, након чега је полиција успела да растера учеснике протеста из круга амбасаде, јавља извештач агенције Франс прес.

Демонстранти су ушли у круг око амбасаде и запалили паркирана возила. Полиција је пуцала у ваздух и употребила водене топове како би растерала окупљене који су узвикивали "пророк Мухамед".

Како су рекли очевици, специјалци су пуцали када су демонстранти покушали да се попну на зид како би ушли у двориште амбасаде, преносе агенције.

Протести су почели због филма о животу пророка Мухамеда који се, поред осталог, оптужује за хомосексуалност и педофилију. Идентитет аутора филма је нејасан. Према египатској штампи и радикалним муслиманским круговима, иза њега стоје копти из САД.

Због тог филма у уторак увече нападнут је амерички конзулат у Бенгазију у којем су убијени амбасадор и још тројица Американаца, а у Египту је јутрос дошло до сукоба испред америчке амбасаде у Каиру.

Полиција у Каиру је употребила сузавац да растера гомилу, пренела је египатска државна телевизија. Према подацима министарства здравља, 16 особа повређено је у спорадичним сукобима.

Сукоби су почели када су демонстранти "бацили камење и молотовљеве коктеле на снаге реда задужене за безбедност амбасаде", саопштило је египатско министарство унутрашњих послова.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво