Читај ми!

Убијен амерички амбасадор у Либији

Амерички амбасадор у Либији и још три службеника убијена у нападу радикалних исламиста на конзулат САД у Бенгазију. Нереди и у Каиру. Насиље уследило после приказивања филма "Невиност муслимана". Вашингтон најављује освету, радикални исламисти интифаду. Премијер Србије Ивица Дачић изразио саучешће породицама погинулих.

22.15 - Америчке власти евакуисале дипломатско особље из Бенгазија у Триполи. 

17.39 - Египатске власти ухапсиле четири особе због упада на посед америчке амбасаде за време демонстрација одржаних у Каиру. 

17.01 - Амерички председник Барак Обама рекао да напад у Бенгазију неће покварити везу Америке и Либије, наводећи да ће две државе заједнички привести починиоце правди. 

16.25 - Хиљаде Палестинаца демонстрирају у појасу Газе. Пале америчке заставе. 

15.43 - Амбасаде САД у Тунису и Алжиру упозорене да радикални исламисти, преко социјалних мрежа, планирају демонстрације. Зграде евакуисане. Барак Обама наредио додатне мере опреза у америчким амбасадама широм света.

14.23 - Американци у Бенгази послали противтерористичку јединицу ФАСТ. 

14.12 - Либијски премијер Абдел Рахим ел Кеб осудио напад на америчку амбасаду и за насиље оптужио "остатке" Гадафијевог режима. Обавештајци тврде да је за напад одговорна бригада Ансар ал Шарија. 

13.36 - Ово је била интифада - заштита имена Пророка у Либији, рекао је Исмаил Салаби један од лидера радикалних исламиста у Бенгазију. 

13.20 - Амбасаддор Стивенс је умро од гушења пошто су демонстранти напали аутомобил у којем се налазио. У нападу је повређено још 18 Американаца. 

Четири особе, укључујући и америчког амбасадора, убијене у нападу радикалних исламиста на амерички конзулат у Бенгазију. Нападнута и америчка амбасада у Каиру.

"Амбасадор и још три службеника убијена су када је наоружани мушкарац испалио гранату из ручног ракетног бацача", рекао је неименовани званичник америчке амбасаде. 

Заменик либијског министра унутрашњих послова Ванис ел Шари, раније је рекао да је остало особље конзулата евакуисано и налази се на безбедном месту. Руља је зграду амбасаде гађала и пројектилима са суседне фарме.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон најавила је оштар одговор Вашингтона на нападе на америчка дипломатска представништва у Каиру и Бенгазију, наводећи да САД промовишу верску толеранцију, али и да ће учинити све како би се овакви напади у бодућности спречили.

Представник полиције у Бенгазију рекао је америчкој телевизији Си-Би-Ес да је либијско обезбеђење конзулата показало руљи где се налази амбасадор, пошто су га на почетку протеста склонили из зграде на сигурно место.

Амерички аналитичари се питају и зашто у згради конзулата није било маринаца, који свуда у свету обезбеђују дипломатска представништва САД, већ је ангажовано локално обезбеђење.

Си-Би-Ес наводи да се међу погинулима налазе и двојица маринаца, али да се не зна да ли су они били део обезбеђења конзулата или су стигли непосредно пред напад.

Према наводима либијских власти амбасадор Крис Стивенс је дошао у Бенгази на састанак са представницима нафтних компанија.

Крис Стивенс је први амерички амбасадор који је погинуо на дужности од 1979. године.

Насиље у Бенгазију и Каиру избило је после приказивања филма "Невиност муслимана" који је подржао конроверзни амерички пастор Тери Џонс, чије су најаве да ће спалити Куран, пре две године, изазвале талас насиља у Авганистану.

Нереди у ова два града, случајно или не, поклопили су се и са позивом лидера Ал Каиде Ајмана ал Завахирија, који је муслимане позвао на серију осветничних напада на Американце због убиства једног од вођа радикалних исламиста у Јемену.

Напад у Бенгазији извели су локални Салафисти, чији је утицај значајно порастао, посла пада режима Моамера ал Гадафија, у доброј мери и јер су их здушно наоружавале државе попута Катара и Саудијске Арабије.

Њихов бес изазвао је филм чију је продукцију подржао пастор Тери Џонс. "Невиност муслимана", који је режирао Израелац, постављен је пре 24 часа на сајт једне од коптских организација у Египту, и у њему је пророк Мухамед приказан као промотер педофилије.

У Каиру је амбасаду напало око 2.000 људи, али нису успели да пређу зидине којима је опкољена америчка амбасада. Један од демонстраната, ипак, успео је да се дочепа америчка заставе и запали је.

У оба напада, демонстранти су викали "Алаху екбар", "Нема Бога до Алаха и Мухамед је његов пророк", а у Бенгазију се клицало и Осами бин Ладену.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво