Читај ми!

Кина наставља улагања у Европску унију

Упркос забринутости због јаке кризе у еврозони, Кина ће наставити да инвестира у ЕУ, рекао премијер Кине Вен Ђиабао након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Премијери двеју земаља присуствовали потписивању пословних споразума вредних више милијарди долара.

Кина је забринута због заоштравања кризе у еврозони, али ће "наставити да инвестира у Европску унију", рекао је кинески премијер Вен Ђиабао после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Пекингу.

"Криза европског дуга је недавно почела да се погоршава, што изазива велику забринутост у међународној заједници. Искрено, и ја сам забринут", рекао је Вен.

Меркелова је допутовала у Кину где са кинеским званичницима разговара о ширењу привредне сарадње као и о кризи европског дуга.

Кина је спремна да настави да улаже у државне обвезнице Европске уније под условом да у потпуности процени ризик, прецизирао је кинески премијер, преноси кинеска агенција Синхуа.

Кина ће појачати комуникације и консултације са Европском унијом, Европском централном банком, релевантним монетарним фондовима и главним земљама да подрже земље ЕУ које имају велике дугове да превазиђу тешкоће, рекао је Вен новинарима после састанка са немачком канцеларком.

Вен се нада да ће ЕУ успети да нађе баланс између оштрих мера штедње и економских подстицаја, што је основни начин да се изађе из кризе.

Кинеска сарадња са Немачком и ЕУ треба да се фокусира на јачање поверења, подвукао је Вен.

Вен је рекао да "два главна разлога за бригу", прво то да ли ће Грчка напустити еврозону и друго да ли ће Италија и Шпанија спровести потпуне мере опоравка.

Вен је рекао да има веће поверење у еврозону после разговора са Ангелом Меркел али је забринут због европског дуга и рекао да Италија, Грчка и Шпанија морају да појачају реформе.

"Утицај глобалне финансијске кризе и европске кризе дуга на цео свет стално расте", рекао је Вен.

Меркелова је упознала свог кинеског колегу о мерама које Европа намерава да предузме за превазилажење кризе и поновила да постоји "апсолутна политичка воља" да се оснажи евро.

Вен и Меркел присуствовали су церемонији потписивања пословних споразума вредних више милијарди долара.

Кинеска државна банка Ај-Си-Би-Си потписала је уговор о набавци 50 "Ербасових" авиона вредан 3,5 милијарди долара.

"Ербас" се обавезао да ће инвестирати 1,6 милијарди долара у другу фазу изградње фабрике за склапање авиона отворене 2008. у Тианђину, родном граду кинеског премијера.

Фолксваген је потписао споразум о инвестирању 219 милиона долара у еколошки прилагођен погон, такође у Тианђину.

Званичници две владе потписали су и споразуме о сарадњи у области биотехнологије, производње електричних возила, пољопривреде, образовања, и заштите животне средине.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво