Читај ми!

Две године затвора за руске панкерке

Чланице панк групе "Пуси рајот" проглашене кривим због извођења "панк молитве" против руског председника Владимира Путина, у московском Храму Христа Спаситеља. По оптужби за "хулиганство мотивисано верском мржњом" изречена казна од две године затвора.

16.12 - Чланице бенда "Пуси рајот" осуђене на две године затвора, јавља Ројтерс.

Чланице руске панк рок групе "Пуси рајот", које су у фебруару извеле перфоманс "Богородице, прогони Путина" у Храму Христа Спаситеља у Москви, проглашене су кривим и осуђене на по две године затвора због "хулиганства мотивисаног верском мржњом".

Московски Хамовнически суд је тиме прихватио оптужбу тужилаштва, по којој су Надежда Толокоњикова, Марија Аљохина и Јекатарина Самуцевич криве за распламсавање међуверске мржње и вређање осећања верника, због акције током које су отпевале песму против руског председника.

Судија Марина Сирова изјавила је да су чланице групе "пажљиво планирале" своју акцију од 21. фебруара и навела да су извршиле провокативне и увредљиве акције у верском објекту.

"Својим понашањем, Самуцевичева, Толокоњикова и Аљохина су грубо прекршиле јавни ред, нарушиле спокојство грађана, прекинуле нормално функционисање сабора, показале непоштовање према посетиоцима и служитељима храма, дубоко увредиле и понизиле осећаје и религиозне оријентације православних верника", рекла је Сирова.

У случају који је изазвао бројне критике западних поп звезда и поделе у Руској православној цркви, тужиоци су оценили да три чланице бенда треба да буду "изоловане од друштва" и затражили трогодишњу затворску казну.

Објашњавајући тај захтев, тужилац је навео да су се чланице бенда појавиле у храму у "крајње неодговарајућој одећи, у изазовним хаљинама јарких боја", а да је њихово понашање било "вулгарно, изазивајуће и цинично".

Панкерке су одбациле кривицу наводећи да је то била чисто политичка акција, усмерена против Владимира Путина и сувишног зближавања Руске православне цркве и власти уочи председничких избора. Њихова одбрана најавила је жалбу на судску одлуку.

Присталице и противници осуђеница окупили су се испред суда. Полиција је интервенисала у неколико наврата током изрицања пресуде. Више од 60 особа је приведено испред зграде суда, и присталица и противника панкерки, јавила је агенција Итар Тас.

Ухапшени су и опозиционар шахиста Гари Каспаров, левичар Сергеј Удаљцов и новинар Комерсанта Илија Барабанов. Каспаров је приликом привођења угризао полицајца.

Раговања и осуде

Владајућа Јединствена Русија, руског председника Владимира Путина, оценила је да је пресуда чланицама бенда "Пуси рајот" преоштра. Не искључујући могућност да коначну одлуку о казни донесе шеф државе, високи функционер ЈР Андреј Исаев је рекао да је две године затвора сувише оштра пресуда.

"Пресуда је жестока. Могуће да ће одлуку донети и председник. Ипак, пресуду ће део наше либералне интелигенције оценити као негативну, а добар део људи као праведну", рекао је Исајев за РИА Новости.

Руска православна црква затражила је од власти да покажу милост према осуђеним панкеркама. "Не доводећи у питање ваљаност пресуде суда, позивамо власти да покажу милост према осуђеницама, уз наду да неће поновити богохулне акте", наводи се у саопштењу РПЦ, преноси Итар Тас.

Висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон осудила је пресуду чланицама групе "Пуси рајот" и оценила да она "несразмерна". Ештон је навела да случај поставља "озбиљно питање" о поштовању права у Русији и да се придружује недавном "порасту застрашивања политичког карактера и прогањању активиста опозиције" у Русији.

Председник Парламентарне скупштине Савета Европе Жан-Клод Мињон сматра да је у демократској земљи могућа примена закона на слободу израза али да казне морају бити пропорционалне учињеном. Мињон се нада да ће руско правосуђе поново размотрити изречену казну, узимајући у обзир стандарде Савета Европе и Европску конвенцију о људским правима.

Представница ОЕБС-а Дуња Мијатовић изјавила је да је ограничавање слободе изражавања оправдање за цензуру сваког критичког израза, који не представља мишљење већине. "Слобода израза у свим облицима ће неповратно бити угрожена ако се тренутна пракса и закони у Русији не буду променили", рекла је Мијатовићева.

САД су разочаране због одлуке суда у Москви да осуди чланице групе "Пуси рајот" и непропорционалним казнама које су изречене, рекао је портпарол Беле куће Џош Ернест и додао да су САД озбиљно забринуте збон начина на који руски правосудни систем третира три младе жене.

Протести у свету

Протести поводом изрицања пресуде чланицама групе "Пуси рајот" одржани су у више од 40 градова Русије, као у многим градовима света.

На централном градском тргу у Кијеву четири феминисткиње, у знак подршке, моторном тестером су пресекле дрвени крст. "Крст је симбол репресивних верских убеђења које подржавају диктатуру. Сада људи који обожавају крст желе да притворе невине", рекла је активисткиња Ана Гуцол.

У Софији су присталице групе "Пуси рајот" на статуе споменика из совјетског доба навукли разнобојне "фантомке" какве су имали учесници антипутиновских протеста у Москви.

У Њујорку је одржан протест подршке, а учесници, углавном жене, носили су мајице "Ослободите Пуси рајот". Протести су одржани у више од 65 градова широм света, од Сиднеја до Буенос Ајреса.

Познати музичари, међу којима бивши Битлс Пол Макартни, Мадона и Бјорк, затражили су да суд ослободи панкерке.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво