Читај ми!

Полиција могла да спречи Брејвика

Андерс Брејвик могао да буде раније ухапшен а напади у Ослу и на острву Утоја могли бити избегнути, закључила је независна комисија, формирана на захтев норвешке владе, у извештају достављеном премијеру Јенсу Столтенбергу.

Независна комисија која је истраживала прошлогодишње нападе у Норвешкој оштро је критиковала рад полиције и оценила да су напади могли бити избегнути, а масовни убица Андерс Брејвик раније ухапшен.

"Напад на четврт где су министарства, 22. јула, могао је да буде избегнут ефикасном применом постојећих мера безбедности", закључила је комисија у извештају достављеном норвешком премијеру Јенсу Столтенбергу.

У извештају се такође наводи да је Брејвик могао да буде раније ухапшен. "Интервенција полиције заиста је била могућа. Починилац напада је могао да буде раније заустављен", истакла је комисија формирана на захтев норвешке владе.

Брејвик (33) је 22. јула 2011. године у два терористичка напада убио 77 особа, углавном младих. Он је, због недовољног обезбеђења, најпре успео да у близини зграде норвешке владе паркира комби и активира бомбу од чије је експлозије погинуло осам особа.

Брејвик је потом преобучен у полицајца отишао на острво Утоја, недалеко од Осла, где је насумице почео да пуца на учеснике летњег кампа младих лабуриста и убио 69 особа.

Норвешка полиција је након напада жестоко критикована због спорости пошто је прошло три сата од напада у Ослу и Брејвиковог хапшења на Утоји иако је његово име већ било познато службама безбедности.

Суђење Брејвику почело је 16. априла у Ослу, а неколико дана касније је тај 33-годишњак без израза било каквих емоција детаљно описао како је на Утоји 75 минута пуцао на младе људе.

Током суђења је изјавио да је нападе починио да би Норвешку заштитио од "муслиманске инвазије", а да су мета његових напада били млади лабуристи зато што имиграциона политика те странке од Норвешке прави мултикултурално друштво од којег се, како је рекао, гнуша.

Суђење Брејвику је завршено 22. јуна, а пресуда би требало да буде изречена 24. августа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво