Читај ми!

Асадова офанзива на Алеп

Сиријска војска кренула у контраофанзиву на побуњенике у Алепу, доводећи појачање у људству и тенковима у југозападни део града. Војска користи хеликоптере и авионе за бомбардовање устаничких упоришта. Москва би, у случају да њени војници буду нападнути, могла да спроведе евакуацију своје базе у Тартусу.

Доводећи појачање у југозападни део највећег сиријског града Алепа, војска је покренула контраофанзиву на побуњеничке положаје у том граду, саопштила је опозициона Опсерваторија за људска права.

Војни хеликоптери и авиони не престају са гађањем централног дела града и насеља Салахедин, где се налази највећи број побуњеника, наводе опозициони активисти.

"У неколико делова Алепа воде се најжешћи сукоби од почетка побуне и може се рећи да је офанзива почела", рекао је директор Сиријске опсерваторије Рами Абдел Рахман агенцији АФП.

У данашњим окршајима у Сирији убијено је 111 људи, од чега 29 у Алепу, а како јављају страни извештачи читаве породице беже из тог града.

Сиријска војска је довукла и тенкове, а у нападе су већ неколико дана укључени авиони Л-39 Албатрос и хеликоптери Ми-24.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун забринут је због интензивирања борби и тражи од сиријског режима да прекине офанзиву.

"Дубоко сам забринут због извештаја о могућој употреби хемијског оружја. Поновићу строги захтев да сиријске власти категорички тврде да хемијско или оружје за масовно уништење неће употребити под било којим околностима", истакао је генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун.

Вицеадмирал Виктор Чирков рекао је да уколико руске снаге у сиријској луци Тартус буду нападнуте, Москва би могла да нареди евакуацију својих војника из Сирије, преноси агенција РИА новости.

"Ја нисам онај који издаје таква наређења. Имамо министра одбране за то. Уколико будемо морали да евакуишемо своје јединице, сигурно да хоћемо", истакао је Чирков.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да граду Алепу у Сирији прети "трагедија", али је оценио да није реално очекивати да ће сиријски режим остати скрштених руку.

"Управо покушавамо да убедимо сиријске власти да они треба да направе први корак", рекао Лавров у Сочију, на заједничкој конференцији за новинаре са својим јапанским колегом Јошихиком Нодом.

Он је ипак додао да у тренутку када "опозиција окупира градове као што је Алеп" није реално очекивати да ће сиријске власти то прихватити.

Председник Француске Франсоа Оланд изјавио је да Савет Безбедности УН-а треба да интервенише у Сирији што је пре могуће, како би се у тој земљи спречили нови масакри. "Улога земаља чланица СБ УН-а је да интервенишу што је пре могуће", рекао је Оланд.

Турска је позвала међународну заједницу да предузме кораке против нагомилавања трупа код Алепа, а премијер Реџеп Ердоган сматра да међународне институције треба да раде заједно на спречавању општег напада на тај град.

Би-Би-Си јавља да су снаге лојалне сиријском председнику Башару Асаду много бројније и боље наоружане од побуњеника.

Активисти извештавају о жестоким сукобима око квартова Салах ел Дин и Хамданије близу центра Алепа.

Према подацима сиријске опсерваторије, од избијања побуне против сиријског режима у марту прошле године убијено је више од 20.000 људи.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво