Читај ми!

Јуриш на Алеп

Гомилање тешке артиљерије око Алепа сугерише да снаге сиријског режима припремају "масакр" у најнасељенијем сиријском граду, сматрају у САД. Специјалне снаге режима спремају се за општу контраофанзиву у петак или суботу, тврде власти. Хиљаде људи напустило град.

Сиријска влада распоредила је око трговинског центра Алепа тенкове и тешко наоружање, док војни авион и хеликоптери непрекидно надлећу град. Побуњеници у граду припремају се за евентуални напад прикупљајући муницију и медицински материјал, преноси Би-Би-Си.

Један сиријски безбедносни извор рекао је агенцији Франс прес да су специјалне снаге режима почеле да стижу на ободе Алепа и да се спремају за "општу контраофанзиву у петак или суботу". Хиљаде људи су напустиле град, због страха од офанзиве, преноси Ројтерс.

Слични извештаји стижу и од Сиријске опсерваторије за људска права, која наводи да колона тешког наоружања и војника иде ка Алепу, главним путем из престонице Дамаска.

Примећене су и колоне тенкова и војника који се Алепу приближавају из града Хаме и граничних постаја са Турском у провинцији Идлиб.

Амерички Стејт департмент оценио је да гомилање тешке артиљерије око Алепа сугерише да снаге сиријског режима припремају "масакр" у најнасељенијем сиријском граду од два милиона становника.

"Наша срца су са становницима Алепа. Ово је још један очајнички покушај режима који пада да покуша да задржи контролу", рекла је портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд.

Нуландова је истакла да САД неће интервенисати, осим што ће пружити сву комуникацијску и хуманитарну помоћ побуњеницима, који већ 16 месеци покушавају да свргну председника Башара ел Асада и његов режим.

"Не верујемо да додавање уља на ову ватру може да спасе животе", рекла је Нуландова и додала да није било "никакве врсте општег позива на подршку споља".

Према наводима активиста, јуче су погинуле најмање 34 особе у артиљеријским и ваздушним нападима сиријске војске на побуњеничке мете.

Један од активиста рекао је да већину жртава чине цивили, јер се побуњеници крећу по граду како би избегли нападе, да су у граду многи објекти, попут школа, претворени у привремена склоништа, у којима су спас потражили многи људи, преноси Ројтерс.

"Ако Алеп падне, режим је готов и две сукобљене стране то знају", рекао је председник Сиријске опсерваторије за заштиту људских права Рами Абдел Рахман.

Од почетка сукоба у Сирији у марту прошле године, према подацима Опсерваторије, погинуло је више од 19.000 људи.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво