Читај ми!

Битка за Алепо

Најмање 177 људи убијено у последња два дана широм Сирије. Хиљаде војника се са граница са Турском премешта у Алепо. Турска затворила неколико граничних прелаза за комерцијални саобраћај, али не и за сиријске избеглице.

Већ шести дан за редом траје насиље у другом највећем сиријском граду Алепу, а активисти тврде да је данас у сукобима режимских снага и побуњеника широм земље убијено 19 људи, углавном цивила.

Сукоби су у Алепу најинтензивнији у централном кварту Ел Џамалија, у близини локалног седишта владајуће странке Баас, а на југу града побуњеници су запалили једну полицијску станицу, јавио је Ројтерс.

Сиријске власти од раних јутарњих сати размештају војску са границе са Турском у град Алепо, јавља Би-Би-Си позивајући се на побуњеничке изворе.

Ти извори тврде да су власти председника Башара ел Асада наредиле премештање више хиљада војника са границе у Алепо, а побуњеници тврде да режим повлачи снаге са границе, јер је Алепо стратешки важан.

Иначе, други највећи град у Сирији од јуче надлећу хеликоптери и ратни авиони сиријске војске, док побуњеници тврде да под својом контролом држе више делова града.

Побуњеници тврде да су војне снаге напустиле један део Алепа упркос подршци борбених авиона и хеликоптера, додајући да су напали војну колону на путу за град.

Истовремено, снаге безбедности су наставиле да се боре у централном затвору у Хомсу са затвореницима који су организовали побуну прошле седмице и заузели једно крило ове установе.

Активисти Сиријске организације за људска права саопштили су да су сукоби у току и у кварту Хаџар ел Асвад у Дамаску, једном од неколицине преосталих упоришта побуњеника у престоници, где насиље не престаје већ 10 дана.

Према њиховим подацима, у јучерашњим сукобима убијено широм Сирије убијено је 158 људи, двоструко више него што је претходно речено.

Турска затвара граничне прелазе

Побуњеници су преузели контролу над неколико пунктова на граници са Турском, па је Турска затворила неке граничне прелазе са Сиријом, рекао је турски министар трговине и царине Хајати Јазичи, а преноси државна телевизија ТРТ.

Према Јазицијевим речима, 13 граничних прелаза на линији дугој 911 километара биће од данас затворено за камионе.

Јазици је рекао да камионима неће бити дозвољено ни улазак у Сирију нити излазак из ње, осим ако њихова дестинација није нека трећа земља.

Портпаролка УНХЦР-а, Сибела Вилкес, објаснила је да ће границе са Сиријом бити затворене само за комерцијални саобраћај, али не и за сиријске избеглице које беже од сукоба.

Истовремено, опозициони активисти тврде да су сиријске трупе јуче убиле око 30 верника у тренутку док су улазили на поподневну рамазанску молитву у џамију у једном селу, североисточно од града Хама, преноси Ројтерс.

Војска и полиција лојална сиријском председнику Башару ел Асаду, тзв. шабиха, "на путу на излазу из села Шарије, поставила је барикаду, прешла преко главног пута и почела да из аутоматског оружја пуца на вернике који су улазили у џамију", рекао је у телефонској изјави агенцији Ројтерс активиста који из безбедоносних разлога користи псеудоним Џамил ал Хамви.

Према његовим речима, утврђена су имена 15 убијених, док се процењује да исти број тела лежи на улицама у близини џамије.

Опозициони Револуционарни савет Хаме саопштио је да се у околини џамије у селу налази 15 мртвих, док се на улицама "налазе расута тела" верника.

Израел: Хемијско оружје "разлог за рат"

Побуњеници тврде да режим председника Башара ел Асада намерава да употреби хемијско оружје на њима, иако су сиријске власти недавно саопштиле да би хемијско оружје употребиле само у случају спољне претње.

Како наводи Слободна војска Сирије, хемијско оружје сакривено је на аеродромима да га се побуњеници не би докопали.

Израелски министар иностраних послова Авигдон Либерман рекао је да ће та држава одмах реаговати уколико открије да се сиријско хемијско или биолошко оружје нашло у рукама милитантне групе Хезболах.

Либерман је кратко оценио да би то био "разлог за рат".

Израел је последњих дана изразио спремност да војном интервенцијом спречи милитанте да, уколико сиријска влада буде срушена, дођу у посед оружја из складишта.

Шеф израелске војске, међутим, саветовао је уздржаност од интервенције, упозоривши да би она могла одвући Израел у шири рат.

У међувремену, Русија је затражила од Сирије да се уздржи од употребе хемијског оружја, нагласивши да Москва верује да ће се сиријска влада придржавати својих међународних обавеза.

Огласио се и Манаф Тлас, некадашњи бригадни генерал и близак Асадов сарадник, који је недавно пребегао у Париз. Тлас је позвао припаднике Војске Сирије да одбаце криминално понашање режима и окрену леђа властима.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се