Читај ми!

Годину дана од масакра у Норвешкој

Пре годину дана, Андерс Брејвик извршио бомбашки напад на зграду норвешке владе и масакр на острву Утоја. Страдало 77 људи, углавном тинејџера. "Убица није успео, грађани су победили", поручио премијер Јенс Столтенберг.

У бомбашком нападу на зграду владе Норвешке и масовној ликвидацији у кампу Радничке партије на острву Утоја, недалеко од Осла, пре тачно годину дана, Андерс Беринг Брејвик убио је 77 људи, углавном тинејџера. Ни после годину дана, Норвежани не заборављају трагедију.

Минутом ћутања, мисама, полагањем венаца и цвећа, Норвешка се сетила жртава и дана који је на кратко зауставио живот у земљи. Премијер Јенс Столтенберг изјавио је да десничарски екстремиста Андерс Брејвик није успео у покушају да промени норвешко друштво.

"Брејвикова бомба и меци имали су један циљ, да промене Норвешку. Норвешки народ је на то одговорио тако што је још више прихватио наше вредности. Убица није успео, грађани су победили", рекао је Столтенберг на церемонији поводом обележавања прве годишњице масакра који је Брејвик починио.

Они који су преживели масакр на Утоји живо се сећају сваког тренутка. Јорн Оверби, који је проглашен херојем јер је међу првима дошао да помогне, не заборавља ужас који је затекао. "Сећам се избезумљених родитеља који су изгубили децу, младих како плутају у води или леже на обали. Често заплачем", каже Оверби.

За неке преживеле, мучење је тек уследило. Кити Ејде из Националног савета за помоћ преживелима са Утоје каже да је суђење било десет недеља пакла.

"Много детаља о ономе што се десило 22. јула поново је испливало. Наш главни задатак био је да припремимо преживеле да ће фокус суђења бити на Брејвику, а не на њима, и тако им олакшамо сведочење", каже Ејде.

Публициста Свере Бјорстад Граф каже да су иступи десничара после трагедије много омекшали. "Увидели су колико речи могу негативно да утичу на друге", оцењује Граф.

Захваљујући непажљивом обезбеђењу, Андерс Беринг Брејвик је паркирао комби близу зграде владе и активирао бомбу. Премијер је избегао напад јер је у том тренутку био у резиденцији. Страдало је осам особа.

Напад на владу био је први део плана. Брејвик је потом, преобучен у полицијску униформу, отишао на острво Утоју недалеко од Осла, где је насумице пуцао на учеснике летњег кампа младих лабуриста. Убио је 69 људи, углавном тинејџера.

Експлозија у згради владе и масакр на острву Утоја који је уследио неколико сати касније, према Брејвиковој замисли, требало је да развију отпор према имигрантима. Колико је норвешко друштво учинило да до тога не дође, показује и податак да се број имиграната у прошлој години није смањио, већ се повећао.

Норвежане, у наредним данима, очекују две важне ствари. Прва је извештај независне комисије о раду безбедносних служби пре годину дана. Друга, још важнија, одлука суда о томе да ли је Брејвик неурачунљив очекује се 24. августа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи