Читај ми!

Устаници јуришају на Дамаск

Самоубилачки напад на Асадове сараднике. Убијени министар одбране и Асадов зет. Рањен шеф обавештајне службе. Дамаск у хаосу. У пламену било неколико војних зграда у близини председничке палате. Побуњеници најављују одлучујућу битку за престоницу Сирије. МСП апеловао на Србе да напусте Сирију.

23.44 - Устаници нападају аеродром у Дамаску. 

18.40 - Гласање Савета безбедности УН о новој релозуцији за Сирију одложено за четвртак. Сиријска опозиција тврди да су бомбашки напади прекретница. 

16.47 - Савет безбедности највероватније неће данас гласати о резолуцији о Сирији јер је извесно да ће Русија уложити вето на тај документ. Одгалање тражио Кофи Анан. 

16.05 - Сиријске снаге жестоко ударају по положајима устаника у Дамаску, пошто је државна телевизија јавила да је у току одлучујући обрачун у престоници.  

14.35 - Русија; У току је одлучујућа битка у Сирији. 

14.22 - Пет експлозија у близини касарне којом командује Асадов брат. 

13.34 - Ово је вулкан о којем смо говорили... И ово је само почетак, рекао портпарол сиријских устаника. Одговорност за самоубилачки напад преузели исламисти. 

12.31 - Убијен сиријски министар одбране. 

12.19 - Неколико званичника Асадовог режима тешко повређено у самоубилачком нападу. Устаници тврде да је убијен министар одбране. Републиканска гарда блокирала болницу.

11.14 - Самоубилачки бомбашки напад пред зградом обавештајних служби у Дамаску. 

Најмање двојица високих званичника сиријског режима су убијена, а неколико их је тешко рањено у самоубилачком нападу који се догодио током састанка министара владе Башара ал Асада са војним и безбедносним функционерима.

Убијени су министар одбране Дауд Рајха и Асадов зет, заменик министра одбране Асеф Шавкат.

Бомбаш-самоубица је био припадник најужег Асадовог обезбеђења, а одговорност за напад преузела је исламистичка организација Лива ал-Ислам,

Још неколико високих званичника Асадовог режима је тешко рањено у овом нападу.

Борбе за Дамаск настављене су и током ноћи, а опозициони активисти тврде да је неколико касарни у близини председничке палате у пламену.

Кажу да је влада у поједине делове града упутила још војника, као и да је неколико људи убијено у сукобима и бомбардовању.

Сиријске власти, међутим, негирају да је у току општа офанзива опозиције, која је још пре неколико дана најавила коначну борбу за престоницу.

Опозиција је тада рекла да је операција добро планирана и да су још прошле недеље на стотине побуњеника стигле у престоницу.

У међувремену, званичници Уједнињених нација покушавају да убеде Кину и Русију да договоре оштрије мере о Сирији, уочи данашњег гласања Савета безбедности о наметању санкција.

Изасланик Кофи Анан, у Москви је покушао да придобије руског председника Владимира Путина, а генерални секретар УН-а Бан Кимун преговарао је са званичним Пекингом - да не блокира резолуцију којом се, као последња мера, дозвољава и војна акција.

Постоје два нацрта. Према првом, руском предлогу, предвиђено је продужење мандата посматрачкој мисији у Сирији, и после 21. јула за још три месеца.

Ситуација у Сирији достигла је "критичну тачку", рекао је Кофи Анан током састанка са Путином.

Путин каже да ће "учинити све" да подржи Ананове напоре за окончање сукоба у Сирији, а Русија се противи претњама сиријским властима.

Према другом, британском нацрту предвиђено је ограничање мисије на 45 дана и рок од 10 дана у којем влада Сирије треба да обустави насиље и повуче војску из насељених места. У супротном, Дамаску ће бити уведене санкције.

Западне земље кажу да без укључења претње санкцијама у резолуцији - мандат посматрачке мисије неће бити продужен.

Међутим, делује да су слбе су шансе да ће чланице Савет безбедности УН наћи заједнички језик у вези са новом резолуцијом о Сирији, пошто се Русија и даље противи неким деловима које предлажу западне земље.

Кључни камен спотицања су претња санкцијама и спомињање Главе седам Повеље УН којом би се омогућила употреба силе са циљем да се заустави грађански рат у Сирији.

Русија се одлучно противи томе и најавила је вето на сваку резолуцију у којој се спомиње Глава седам.

Истовремено, француски председник Франсоа Оланд потврдио је да се бригадни генерал Манаф Тлас, један од највиших званичника који су напустили сиријски режим налази у Паризу.

 

Број коментара 127

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво