Оптужбе због антиракетног штита

Постизање споразума САД и Пољске о антиракетном штиту усред кризе у Грузији показује да је тај систем усмерен против Русије,оценио руски изасланик у НАТО Дмитриј Рогозин. "Само зли људи треба да се плаше тог споразума", поручио пољски шеф дипломатије Радослав Сикорски.

"Чињеница да је споразум потписан у периоду веома тешке кризе у односима Русије и САД због ситуације у Грузији показује да антиракетни одбрамбени систем неће бити коришћен против Ирана, већ против стратешких потенцијала Русије", рекао је Рогозин.

Руски генералштаб саопштио је да је потписивање споразума о антиракетном штиту САД и Пољске нарушило односе Вашингтона и Москве.

Шеф пољске дипломатије Радослав Сикорски негирао је да је споразум о ракетној бази америчког антиракетног штита уперен против Русије.

Подсетио је да је садашњи договор о томе да САД разместе у Пољској 10 ракета пресретача, које би заједно са радаром у Чешкој комплетирале европску базу штита, плод вишемесечних преговора Вашингтона и Варшаве.

"Добили смо у њима оно до чега је Пољској посебно стало - клаузулу у политичкој декларацији о томе да ћемо заједно реаговати на претње, војне и оне другог карактера, ако се појаве од стране трећих држава", рекао је Сикорски.

Медведев: Циљ америчког "штита"- Русија

Циљ размештања елемената америчке противракетне одбране је Русија и за то је "изабран одговарајући моменат", изјавио је руски председник Дмитриј Медведев, коментаришући договор САД и Пољске о инсталацији америчког "противракетног штита" на пољској територији.

"Тврдње да се противракетни систем САД инсталира у Пољској ради одбране од ракетних напада 'одметнутих земаља' су бајке", рекао је Медведев на коференцији за новинаре у Сочију, после сусрета са немачким канцеларом Ангелом Меркел.

Према његовим речима, "јасно је шта се догодило" и то је "тужно за Европу, за све који живе на том густо насељеном континенту", али "није драматично".

"Наставићемо да радимо на тој теми и спремни смо да наставимо разматрање тих питања са свим учесницима", рекао је руски председник, додавши да америчко-пољско решење "није донело потребан спокој".

Истворемено, заменик команданта руског генералштаба, генерал Анатолиј Ноговитсин, изнео је претње Пољској због одлуке да учествује у америчком ракетном штиту.

Москва је упозорила да ће додати планиране америчке базе у Пољској и у Чешкој на своју листу ракетних мета, нагласио је Ноговитсин.

"Размештајући пресретаче ракета Пољска се изложила ризику, јер ако се гледа приоритет такве мете су прве које треба уништити", пренела је ДПА речи Ноговитсина које цитира руска агенција Интерфакс.

Заменик руског команданта позвао се на руску нуклеарну доктрину у случају рата према којој је сваки елемент страног анти-ракетног штита уврштен на листу мета.

Пољска и САД парафирале су синоћ у Варшави споразум о размештању ракетне базе америчког антиракетног штита у Пољској.

Према том споразуму САД ће у Пољској разместити 96 ракета пресретача "патриот".

Повезане вести:

Споразум о антиракетном штиту САД и Пољске

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи