Kо је крив за рат

Политичке тензије због сукоба на Кавказу не смирују се. Председник Грузије Михаил Сакашвили тврди да руске снаге држе трећину грузијске територије и тражи помоћ међународне заједнице. У Тбилиси је допутовала државна секретарка САД Кондолиза Рајс. Грузија и Русија, али и Вашингтон и Москва, размењују оштре оптужбе о томе ко је крив за рат.

Рајсова је у Тбилиси допутовала како ви Сакашвилија убедила да потпише мировни споразум, којим би се Русија обавезала на повлачење снага из Грузије, али без већег задирања у статус Јужне Осетије и Абхазије, пошто САД сматрају да је питање територијалног интегритета те државе решено ранијим резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

"Покушаћемо да озваничимо прекид ватре, јер нам је циљ да издејствујемо примирје и убедимо Русе да се што пре повуку," рекла је Рајсова, чија посета главном граду Грузије представља још једну потврду америчке подршке властима у Тбилисију и Сакашвилију.

Француски план, који је у Тбилиси донела Рајсова укључује задржавање руских снага у Јужној Осетији и њихове повремене патроле у "зони безбедности", која би се простирала десетак километара дуж границе тог региона.

Суверенитет и територијални интегритет Грузије нашао се на озбиљном тесту издржљивости, пошто су и Абхазија и Јужна Осетија већ позвале на "косовски преседан", што је здушно подржала и Москва, наглашавајући да ће та два региона, после недавне офанзиве снага власти у Тбилисију, бити тешко натерати да остану у саставу те државе.

Рајсова је у Тбилиси допутовала свега 24 часа након последњих обрачуна руских и грузијских снага, али и у тренутку када је Грузија покренула широку дипломатски и медијску офанзиву због чињенице да су руске снаге, суштински, контролишући трећину територије, прекинуле комуникације између запада и истока те државе.

"Руси покушавају да оправдају инвазију и легализују своје присуство у Грузији", рекао је Сакашвили америчкој телевизијској мрежи "Си-Ен-Ен" (ЦНН).

Загревање дипломатске политичке сцене, којој се посетом летовалиштву Сочи придружила се немачка канцеларка Ангела Меркел, прати и талас оптужби Русије на рачун намера Вашингтона, укључујући "тајанственост америчких хуманитарних пошиљки Грузији", те једнако нерасветљен арсенал наоружања произведеног у САД, који су Руси јуче открили у граду Сенаки, недалеко од абхазијске границе. Руси су запленили 764 америчке пушке М-16 и 28 митраљеза М-40, произведених између 2005. и 2008. године.

Меркелова: Русија мора да се повуче из Грузије

Одмах по доласку у Сочи, Меркелова је, руском председнику Дмитрију Медведеву, рекла да се његове снаге морају повући из Грузије,  као и да је реакција Москве на догађаје у суседној држави била "неодговарајућа".

Позивајући Русију и Грузију да испуњавају принципе које су израдили Медведев и француски председник Никала Саркози и истичући да су они добра основа за даљи рад, Меркелова је рекла да "полазна тачка за политичко решење треба да буде територијална целовитост Грузије".

Меркелова је истакла да је веома је важно да буду допуњена питања везана за повлачење војске и пружање хуманитарне помоћи и грузијском и осетинском становништву и додала да је потребно да у региону буде више међународних посматрача.

Медведев је, пак, упозорио да Абхазија у Јужна Осетија, после нетом окончаног конфликта, неће моћи да остану унутар Грузије.

Руски председник је, такође, рекао да ће Русија једнако реаговати, уколико се оружне снаге те државе нађу на мети напада. "У то не треба сумњати", рекао је Медведев.

Русија је, истовремено, узвратила ударац оптуживши Вашингтон да је инсценирао кризу у Грузији како би нашао оправдање за распоређивање против-ракетног штита у Пољској и Чешкој Републици, рекао је руски амбасадор при НАТО Дмитриј Рогозин.

Рат у Грузији, суштински, пренео се на неколико проблема који немају обавезно никакве везе са кризом на Кавказу, укључујући америчка настојања да по сваку цену разместе скуп и недоказано ефикасан систем у источној Европи, иранску нуклеарну кризу и, неминовно, наставак кризе настале једностраним проглашењем независности Косова.

Иако се у почетко чинило да би акције руских снага у Грузији могле озбиљно уздрмати привреду те државе, акције на московској берзи муњевито су повратиле пређашњу вредност, при чему су аналитичари упозорили да би руске акције могле пасти једино уколико се обнове сукоби или Америка уведе неки вид финансијских санкција Москви.

Буш: Насилничко понашање Русије 

Амерички председник Џорџ Буш још се једном оштро обрушио на понашање Москве, оптуживши Русе за "насилничко" понашање, али је, истовремено, нагласио да Вашингтон жели добре односе са Москвом.

"Погоршање односа са Русијом није у америчком интересу, нити су лоши односи са Америком у интересу Русије," рекао је Буш, наглашавајући, ипак, да је Москва, недавним акцијама, "нарушила односе са слободним нацијама света".

Сакашвили: "Нема компромиса са Путиновим режимом"

Грузија ће "не само сачувати државност већ и избацити руске снаге ван Грузије по сваку цену", казао је Сакашвили у интервјуу руском дневнику "Комерсант", нагласивши да "не немерава да иде ни на какве компромисе са Путиновим режимом".

Тврдећи да се Русија спремала да прогута Грузију, Сакашвили је рекао да се Грузија никада неће сложити да да ниједан сантиметар своје територије "ни Русији ни ником другом" и "бориће се до краја".

"Ми не намеравамо са Русијом да водимо преговоре о нашој територијалној целовитости", рекао је председник Грузије, додајући да може да се разговара само о повлачењу руске војске.

Оптужујући Русију да је нарушила грузијску територијалну целовитост, Сакашвили је рекао да је "то што се дешава у Грузији чист покушај да се свргне влада и ограничи или укине грузијска независност".

Председник Грузије Михаил Сакашвили потписао је мировни споразум о окончању сукоба у Јужној Осетији, који је у Тбилиси донела америчка државна секретарка Кондолиза Рајс.

После разговора са америчком државном секретарком Кондолизом Рајс у Тбилисију, председник Грузије Михаил Сакашвили саопштио је да је потписао споразум о прекиду ватре.

Он је оптужио Запад што није довољно енергично реаговао на војне потезе Москве и што није одобрио улазак Грузије у НАТО.

"Данас гледамо зло директно у очи. Грузија се никада неће помирити са руском окупацијом своје територије", изјавио је Сакашвили.

Кондолиза Рајс је позвала Русију да моментално повуче трупе са грузијске територије.

"Ово није 1968. и инвазија Чехословачке, да Русија може да прети својим суседима, заузме престоницу, смени владу и да јој то прође. Ствари су се промениле", рекла је Рајсова.

МСП у септембру о тужби Грузије

Председница Међународног суда правде најавила је да ће тај суд на септембарском заседању размотрити тужбу Грузије која је затражила да Русија прекине војне акције против цивила.

Председница МСП, судија Розалин Хигинс изјавила је да ће саслушати аргументе обе стране од 8. до 10. септембра у седишту суда у Хагу на захтев Грузије да се Међународни кривични суд изјасни о сукобу Русије и Грузије у Јужној Осетији.

Горбачов: "Русија одговара  варварску агресију"

Последњи совјетски лидер Михаил Горбачов рекао је да Грузија може вербално да окривљује Русију за сукобе у Јужној Осетији, али да "нема сумње" да их је изазвао Тбилиси.

Русија је деловала одговарајући на "варварску агресију" Грузије, јер је било немогуће не реаговати на разарања и убијање људи, изјавио је Горбачов синоћ, гостујући на телевизији Си-Ен-Ен.

"После онога што се десило, руски војници треба да остану на територији Јужне Осетије, поготово што Москва за то има мандат на основу добро познатих споразума", казао је Горбачов.

Некадашнији председник бившег Совјетског Савеза казао је да му је жао  што су "многе западне телевизијске станице, укључујући и америчке, извештавале једнострано и пристрасно о догађајима у Грузији".

Повезане вести:

Примирје у Грузији

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи