Карта у једном прaвцу за имигранте

Шпанска влада од септембра уводи нове мере како би смањила велики број имиграната који долазе у земљу.

Последњих година, Шпанија је омиљена дестинација имиграната из целог света. Они долазе из три главна региона, Латинске Америке, Африке, а најновији талас миграција је из Источне Европе, најпре из Румуније и Бугарске. Пре десет година у земљи је било око пола милиона имиграната а данас их је осам пута више,тачније 4,2 милиона.

У прва три месеца ове године у Шпанији је било више од 300 штрајкова, што је за 70 одсто више него у целој прошлој години.

У престоници, Мадриду, штрајковали су возачи аутобуса, радници градске чистоће чак и доктори.

Економисти процењују да нових радних места нема ни за Шпанце, а камоли за имигранте.

За разлику од 2005. године када је прогласила амнестију за преко пола милиона илегалних имиграната, шпанска влада сада има нову стратегију.

Министарство за имиграције од септембра ће примењивати посебне мере за имигранте који нису из Европске уније.

Свима који изгубе посао биће понуђено да узму целокупан износ социјалне помоћи и врате се у своје земље.

"Могу се вратити добровољно. Такође, тај новац ће моћи да инвестирају код куће. Постојаће наравно период за који неће моћи да се врате у Шпанију", рекла је Марта Тардучи Диез из Министарства за имиграције.

Али чак и за грађане Уније који живе у Шпанији нема посла као раније.

У последње три године више од двеста хиљада грађевинских радника је изгубило посао.

Већина их је Бугара и Румуна.

Иако су Бугарска и Румунија проше године постале чланице Европске уније, њиховим грађанима су још увек потребне радне дозволе у Шпанији.

"Тешко је, чекао сам папире две године. Није то тако дуго, али знам пуно људи који чекају папире по чак десет година и још увек немају право да раде", рекао је Јордан Николајев, власник бугарске радње у Мадриду.

Тихомир Николов из Уније бугарских имиграната, истиче да ни бугарска влада не олакшава ствари за људе који желе да раде у иностранству.

"За радну дозволу у Шпанији потребан вам је сертификат да докажете да сте Бугарин.Главни проблем је што ћете на тај папир од амбасаде ,чекати месецима", изјавио је Николов.

Радне дозволе за грађане Бугарске и Румуније могле би бити укинуте почетком 2009. године када ће Шпанија поднети извештај Унији о новим земљама чланицама.

Ако економски показатељи наставе да опадају, влади  Шпаније ће бити дозвољено да забраном издавања радних дозвола контролише тржиште рада чак до 2012. године.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво