Читај ми!

Брејвик није шизофреничар

Андерс Беринг Брејвик пати од поремећаја, али није параноидни шизофреничар, изјавио неуропсихијатар Улрик Фредерик Мелт.

Норвешки масовни убица Андерс Беринг Брејвик пати од неуропсихијатријских поремећаја, али није параноидни шизофреничар, изјавио је професор универзитета у Ослу Улрик Фредерик Мелт на суђењу.

Суд покушава да утврди да ли је Брејвик, коме се суди за убиство 77 људи у два напада у јулу прошле године, био урачунљив у време када је извршио овај злочин.

Тим стручњака је закључио да је оптужени психотичан и да пати од параноидне шизофреније, док је други дошао до супротног закључка, па сада одлуку мора донети петочлани панел судија.

"Ово је тешко, али ја морам да оспорим први извештај, будући да не видим доказе за параноидну шизофренију", каже професор Мелт.

Брејвик вероватно пати од Аспергеровог синдрома, поремећаја у развоју који често почиње у детињству, Туретовог синдрома, неуропсихијатријског поремећаја, нарцисоидног поремећаја личности и халуцинација, сматра Мелт.

Оптужени, који је сведочење посматрао са киселим осмехом, прекинуо је Мелта и рекао да је то што говори увредљиво, а судску процедуру због које је приморан да то слуша назвао је смешном.

Мелт је рекао да његове закључке објашњавају Брејвикова усамљеност, депресија, умишљена величина, равнодушност према болу других и тикови, преноси Ројтерс.

Брејвик је рекао да би за њега било горе од смрти да га прогласе лудим. Он је 22. јула прошле године признао да је убио 69 полазника омладинског кампа Лабуристичке партије на острву Утоја, док је осам људи усмртио бомбом коју је активирао близу седишта владе у Ослу.

Брејвик је признао да је починио злочине да би, како је рекао на почетку процеса, спасио Норвешку од "муслиманске инвазије" и додао да не жели да сноси кривичну одговорност.

Ако буде проглашен урачунљивим могао би бити осуђен на 21 годину затвора са могућношћу продужавања казне, све док се буде сматрало да представља опасност по друштво, а ако буде проглашен неурачунљивим, вероватно ће бити премештен у други део затвора у коме се сада налази.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво