Читај ми!

Разоран земљотрес у Италији

Најмање 16 особа погинуло, а 350 повређено у земљотресу јачине 5,8 степени Рихтера, који је јутрос око девет сати погодио североисток Италије. Домове је напустило преко 14.000 људи. Међу повређенима нема држављана Србије. Више снажних потреса осетило се током дана. Сеизмолози упозоравају на могућност нових потреса.

22.20 - Број погинулих порастао на 16, повређено преко 350 људи.

19.52 - Италијански сеизмолози упозоравају да је врло вероватно да ће нова серија потреса погодити регију Емилија Ромања.

15.30 - У јутрошњем земљотресу погинуло 15 људи. У регији Емилија Ромања евакуисано 5.000 становника, јавља италијанска Република.

14.08 - Број жртава порастао на 12, преноси Modenaonline. 

13.08 - Снажни потреси јачине 5,3 и 5,1 степени Рихтерове скале поново су се осетили у Емилији Ромањи.

13.00 - Пронађена још једна жртва, па је број погинулих порастао на 11, преноси Rainews24.it.

12.24 - "Дукати" затворио фабрику због земљотреса и саопштио да нико од радника није повређен.

Земљотрес магнитуде 5,8 степени Рихтерове скале погодио је јутрос у 9.02 североисток Италије.  Најмање 16 особа је погинуло, 350 повређено, јављају италијански медији. Страхује се да има још мртвих под рушевинама. Епицентар потреса био је у области Емилија Ромања, недалеко од Модене.

Спасилачке екипе трагају за неколико несталих особа. "У овом тренутку потврђено је да је 15 људи погинуло, а трага се за још четворо или петоро несталих", рекао је за АФП портпарол Службе за цивилну заштиту.

Број људи који су напустили своје домове је преко 14.000.

Први јутрошњи потрес осетио се у североисточним областима од Парме, након чега су уследила још три потреса, слабијег интезитета од пет до 5,4 степени по Рихтеру.

У потресима је уништено више стотина кућа и изазвана је огромна материјална штета.

Папа Бендикт XVI изразио је "велику бол као и саучешће своје и читаве католичке цркве" молећи се за жртве.

Стручњаци тврде да то није био наканадни потрес, већ сасвим нови, независтан од оног који се десио пре 10 дана.

Ту област је и пре 10 дана погодио потрес у којем је шест људи погинуло, а хиљаде су остале без дома.

Данашњи земљотрес осетио се и у Милану и у Болоњи, где су локалне власти евакуисале око 2.000 људи. У Модени је погинуо један човек, а неколико особа је повређено. Неке болнице у том граду су евакуисане, а болеснике пребацују у болнице у Болоњи.

У градићу Остиљи срушила се школа, у месту Понте Мота неколико зграда, а у Мирандоли црква. Срушен је и звоник базилике Санта Барбара у Мантови.

Произвођачи спортских аутомобила Дукати и Ферари су због земљотреса затворили своје фабрике.

Поводом јутрошњег потреса огласили су се италијански премијер и председник, Марио Монти и Ђорђо Наполитано.

"Држава ће учинити све како би што пре помогла грађанима, који треба имају поверења", истакао је Монти.

Председник Наполитано је изразио солидарност са регијама погођеним земљотресом, и истако да је убеђен да ће овај период брзо превазиђен.

Италијански званичници навели су да је понедељак, 4. јун проглашен за дан жалости у целој земљи.

Подрхтавање се осетило у Словенији и Хрватској

Потрес се осетио на целом подручју централне и северне Италије, од Болцана, код границе са Аустријом, Милана и Болоње, до Тоскане, Фиренце и Пизе.

Пријатељска утакмица између Италије и Луксембурга, која је данас требало да буде одиграна у Парми, отказана је до даљег.

И у Словенији се јутрос, у девет сати, осетио земљотрес, који је на подручју те државе имао магнитуду испод четири степена Рихтерове скале. Епицентар потреса био је 300 километара југозападно од Љубљане, недалеко од Модене, објавила је словеначка Канцеларија за сеизмологију. Потрес није проузороковао никакву штету.

И становници Истре и централне Хрватске јутрос су осетили потрес.

У Италији се последњих десетак дана бележе бројни потреси, на северу и југу земље, где је у понедељак забележен земљотрес магнитуде 4,3 степена Рихтера.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво