Читај ми!

Кобни лет "сухојa"

Пронађена олупина путничког авиона "сухој", који је јуче нестао са радара током пробног лета изнад Индонезије. Авион ударио у литицу планине Салак на западном делу индонежанског острва Јава. Преживелих нема.

Остаци руског путничког авиона "сухој суперџет 100", који је нестао током пробног лета изнад Јаве, пронађени су на западу тог индонежанског острва. Свих 47 путника и чланова посаде је настрадало. Испоставило се да је авион ударио у литицу планине Салак, а спасиоци су пронашли неколико тела страдалих путника у близини олупине, јавиле су индонежанске власти.

"Пилот хеликоптера приметио је из ваздуха олупину и лого 'сухоја'", рекао је на конференцији за новинаре званичник Националне спасилачке агенције Дарјатмо, наводећи да је олупина пронађена на локацији на којој су изгубили контакт са летелицом, недалеко од планине Салак високе 2.200 метара.

Олупина је пронађена на надморској висини од 1.800 метара, на падини вулкана, навео је потпуковник Мухлис, који надзире операцију спасавања.

Претпоставља се да је узрок пада летелице лоше време. У авиону, који је нестао са екрана радара после само 21. минута лета, било је 47 људи, представника руске компаније "Сухој", индонежанских авио-компанија, новинара и руских дипломата.

Националне агенције за потрагу објавила је да је контакт са "сухојем суперџет 100" прекинут када је био изнад Западне Јаве, недалеко од планине Салак. Последња порука посаде била је захтев за одобрење контроле лета да се авион спусти са 3.000 на 1.800 метара, што је ниже од планине којој се авион тада приближавао.

Контрола није добила објашњене посаде зашто то тражи. Време је тада било облачно, са ситном кишом, а касније се погоршало.

"Сухој" је полетео са аеродрома у Џакарти и требало је да се, после демонстрационог лета за потенцијалне купце, врати за око 50 минута.

Авион "сухој суперџет 100", капацитета од 68 до 103 путника развијен је у сарадњи са "Боингом" и италијанском "Финмекаником". "Сухој" већ има 170 поруџбина за "суперџет 100" и планира да произведе хиљаду летелица углавном за инострано тржиште.

Тај авион замишљен је као велика нада Русије да постане велики играч на међународном тржишту авиона и поправи имиџ руске авио-индустрије, уздрмане честим несрећама застарелих авиона из совјетске ере.

Цена овог авиона са 100 места је 31,7 милиона долара, што је за око трећину мање од конкурентских авиона: украјинског "антонова", бразилског "ембраера" и канадског "бомбардијеа".

Чини се, међутим, да су "суперџет" од почетка пратили проблеми због безбедносних пропуста, наводи Њујорк тајмс.

Први овакав авион који је прошле године ушао у комерцијалну употребу морао је одмах да буде приземљен због пропуста у допремању свежег ваздуха у кабину.

Када је компанија "Сухој" започела његову производњу, руска телевизијска станица НТВ известила је да 70 инжењера који раде у фабрици на изради "суперџета", има лажне инжењерске дипломе до којих су дошли захваљујући корупцији на локалном техничком факултету. "Сухој" је, међутим, уверавао да ти радници нису директно укључени у производњу авиона.

Забринутост авио-компанија изазвао је и податак да су готови авиони били тежи две тоне него што су износиле првобитне процене које су им представљене на основу инжењерских планова, а то је значило да авион троши више горива, због чега је за њих био мање атрактиван.

Компанија "Сухој" правдала се изговорима да су таква одступања уобичајена приликом израде новог авиона.

Авион је, у фебруару ове године, добио сертификат Европске агенције за ваздухопловну безбедност, чиме је отворен пут за његово комерцијално коришћење у Европи.

Пре ове несреће, авион је био на промотивној турнеји по централној и југоисточној Азији и летео је у Казахстану, Пакистану и Мјанмару. Било је планирано да из Индонезије одлети у Лаос и Вијетнам.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара