Читај ми!

Војна парада у Москви

Поводом Дана победе над фашизмом, у Москви 67. пут одржана војна парада. Улицама руске престонице прошло око 14.000 војника и више од 100 војних возила.

Традиционална војна парада, поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, одржана је у Москви. У километар и по дугачкој колони нашло се око 14.000 војника и официра и више од 100 војних возила.

У колони је био и оркестар од 1.100 музичара. Парада је прошла главним улицама руске престонице, а потом ступила на Црвени трг, који су надлетали хеликоптери руског ваздухопловства.

Свечаности су испред Лењиновог маузолеја присуствовали руски председник Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев.

"Пре 67 година уништен је нацизам - та страшна и бестидна снага, и немамо право да заборавимо како је рођен, јачао и постао ђаво док је цео свет гледао", рекао је Путин у говору.

Према његовим речима, Русија мора наставити да води политику јачања безбедности у свету.

"Имамо велико морално правно да свом снагом бранимо своје ставове", истакао је Путин.

Анатолију Сердјукову, вршиоцу дужности министра одбране, рапорт је предао командант параде генерал Валериј Герасимов.

Из свечане ложе параду су посматрали највиши руски званичници и ветерани Другог светског рата. Цео догађај пратило je више од 250 акредитованих новинара.

Парада на Дан победе, који Руси сматрају највећим националним празником, одржава се 67. пут. Припреме су трајале од 19. марта. Пробе у Москви започете су 20. априла, а у недељу, 6. маја одржана је генерална проба.

Мање параде, паралелно са главном, одржавају су у још 22 града широм Русије.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво