Читај ми!

Москва упозорава САД

Николај Макаров, начелник руског Генералштаба, запретио превентивним нападом на амерички ракетни штит у источној Европи ако САД наставе спровођење свог спорног плана ракетне одбране. Андерс Фог Расмусен се нада да ће постићи договор са Москвом о НАТО антиракетном штиту.

Начелник руског Генерлштаба Николај Макаров запретио је превентивним нападом на амерички ракетни штит у источној Европи ако САД наставе спровођење свог спорног плана ракетне одбране.

"Биће донета одлука о превентивној употреби деструктивне силе ако се ситуација погорша", рекао је Макаров на конференцији о противракетној одбрани у Москви.

Русија нема планове за размештање својих ресурса противракетне одбране изван своје територије, рекао је начелник Генералштаба руске армије генерал.

"Планове за размештање руских противракетних капацитета изван националне територије нисмо имали нити их имамо. Такав приступ би искључио утицај руске противракетне одбране на одвраћање било које државе учесника у пројекту", рекао је Макаров.

Он је изразио жаљење што није прихваћен руски предлог за изградњу заједничке противракетне одбране, који је Москва изнела на самиту НАТО - Русија у Лисабону 2010. године.

Макаров је оценио да предог НАТО-а о независним системима противракетне одбране не може бити подржан у Русији, јер не отклања забринутост Москве.

Амерички (НАТО) предлог о размени информација са циљем заштите од трећих земаља "не значи стварање заједничког одбрамбеног ракетног система у Европи" и не отклања забринутост Русије да би америчке ракете могле да буду употребљене против руских циљева, рекао је он.

Макаров сматра да је руски предлог добар и због оптимизације трошкова, јер се њиме избегавају непотребна "преклапања" која су неизбежна у случају изградње два независна система.

Руски генерал армије оценио је да неспремност америчке стране да пружи Москви правно обавезујуће гаранције да њихов систем неће бити употребљен против Русије може да буде показатељ америчких планова да противракетну одбрану користи против руских стратешких нуклеарних снага.

Он је, ипак, позвао на даље разговоре и нагласио да је "Русија спремна да размотри све опције за проналажење обострано прихватљивих решења", а једна од опција је да НАТО системи не покривају делове руске територије, односно да зоне праћења не залазе на територију Русије.

Председник Русије Дмитриј Медведев недавно је рекао да су Москви потребне правно обавезујуће гаранције да амерички штит неће бити употребљен против Русије и да нису довољна само пријатељска обећања дата "уз шољу чаја".

Противракетни штит требало би да буде тема разговора Москве и Вашингтона након завршетка председничких избора у САД.

Расмусен оптимиста по питању ракетног штита

НАТО се нада да ће постићи договор са Русијом по питању ракетне одбране упркос противљењу Москве плановима Алијансе да размести ракетни штит, изјавио је генерални секретар Северноатлантског пакта Андерс Фог Расмусен.

Расмусен је, после разговора са британским премијером Дејвидом Камероном у Лондону, рекао да се нада да ће са Москвом бити постигнут договор око ракетног штита.

"Надам се да можемо", рекао је Расмусен, упитан да ли верује да НАТО може да дође до договора са руском страном.

Он је нагласио да је очигледно да договор неће бити постигнут пре самита НАТО 20. и 21. маја у Чикагу.

"Наставићемо наш дијалог са Русијом после самита у Чикагу", рекао је генерални секретар НАТО.

Москва је у среду најавила да ће на међународној конференцији компјутерским моделирањем приказати како планирани заједнички амерички и ракетни штит НАТО угрожава њену безбедност.

Вашингтон тврди да је намена штита, који ће кроз четири фазе бити завршен до 2020. године, да одговори на евентуалне претње из Ирана. Москва сматра да се штитом умањују њени нуклеарни капацитети пошто се Западу "отвара пут" да обара и њене ракете.

Очекује се да ће на самиту у Чикагу бити саопштена одлука о почетку прве фазе постављања ракетног штита, пренео је Ројтерс.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво