Читај ми!

Песмом против Брејвика

Десетине хиљада Норвежана у близини суда у којем се суди Андерсу Брејвику певало песму за коју је рекао да је мрзи, јер је „марксистичка".

Око 40.000 Норвежана окупило се на тргу у Ослу, надомак суднице у којој се суди Андерсу Берингу Брејвику, и отпевало песму „Деца дуге", за коју је масовни убица рекао да је мрзи, јер сматра да је „марксистичка пропаганда".

Таквом акцијом Норвежани су желели да покажу есктремисти и масовном убици да није успео да сруши њихово толерантно друштво.

"Ми смо победили", рекао је окупљенима фолк певач Лилебјорн Нилсен, који је извођач песме, иначе норвешке обраде америчког хита "My Rainbow Race", а хор од 40.000 певача предводио је његов колега Пет Сегер.

Како јављају норвешки медији, многи окупљени имали су руже у коси и сузе у очима док су певали.

Акција на тргу надомак суда уследила је као резултата кампање на интернету, коју су на Фејсбуку покренула двојица Норвежана, погођени Брејвиковим речима из суднице, да су песма „Деца дуге" и певач Нилсен "врло добар пример марксизма који се инфилтрирао на културну сцену и да су његове песме типичан пример испирања мозга Норвежана".

Брејвик је рекао да највише из те песме мрзи стихове "Заједно ћемо живети, свака сестра и сваки брат, мала деца дуге и зелена Земља".

Андреасу Брејвику суди се у Ослу због убиства 69 углавном младих људи, чланова подмлатка Лабуристичке странке, на острву Утоја и подметања бомбе близу седишта Владе у Ослу, у чијој је експлозији погинуло осморо људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво