Читај ми!

Берлускони плаћао рекет

Силвио Берлускони плаћао сицилијанској мафији како га не би отела, саопштио италијански суд. Плаћање рекета трајало је током седамдесетих година прошлог века, када је тада успешан пословни човек, Силвио Берлускони, плаћао "Коза ностри" за сигурност своје породице.

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони плаћао је рекет сицилијанској мафији да би заштитио себе и своју породицу од отмице средином седамдесетих година.

Из највишег италијанског жалбеног суда саопштено је да је Берлускони „плаћао велике суме новца сицилијанској мафији" како би се заштитио и био је жртва изнуде новца.

"Берлускони је давао сумњиве количине новца мафији", стоји у документу суда, којим се објашњава одлука поништења суђења Марчелу Делутри, Сицилијанцу који је радио за Берлусконија у том периоду.

Саопштење суда подудара се са ранијом фотографијом из 1977. године коју је објавио италијански магазин Еспресо, где Берлускони позира са пиштољем на столу у позадини.

Медији су тада фотографију протумачили као симбол страха пословног човека од отмице мафије.

Током седамдесетих година прошлог века, италијански криминалци су често и рутински отимали богаташе или њихову децу, најчешће на богатом северу државе, и тражили откуп.

Један од најгнуснијих примера отмице јесте случај Жан-Пола Гетија Трећег, унука познатог нафтног магната Жан-Пола Гетија Старијег, кога су припадници криминалне мафијашке групе „Калабријана" отели у центру Рима 1973. године.

Гетију Трећем криминалци су одсекли уво и послали га италијанским новинама како би приморали породицу да плати откупнину.

Виторио Мангано, сицилијански мафијаш касније осуђен за убиство, живео је у Берлусконијевом дому у близини Милана средином седамдесетих где је, наводно, пазио на коње.

У то време, Берлускони је живео с првом женом и двоје деце и био је већ један од најуспешнијих пословних људи у Италији.

Берлускони је 2008. године рекао: "Мангано се савршено понашао. Живео је с нама и пратио је моју децу у школу". Мангано је природном смрћу умро 2000. године.

Познати италијански тужилац и борац против мафије из Палерма, Паоло Борселино, описао је Мангана као кључну фигуру пословних интереса "Коза ностре" на северу Италије, у једном од последњих интервјуа које је дао пре него што га је мафија убила у атентату 1992. године.

Иако се Берлускони спомиње у пресуди Мангану, он званично није био умешан у случај.

Бивши италијански премијер поручио је да левичарске судије воде вишедеценијску кампању да га скину с власти и сруше демократију.

Против Берлусконија се тренутно води пет судских поступака. Један од њих је због оптужби за плаћање сексуалних услуга малолетној проститутки, а други су због оптужби за превару и корупцију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво