Читај ми!

Париз и Берлин прете Шенгену

Уколико на спољним границама ЕУ, посебно на њеним јужним и источним граница, не буде успостављена задовољавајућа заштита од илегалних усељеника Немачка и Француска ће поново увести своје граничне контроле, упозорили министри унутрашњих послова те две земље. Никола Саркози запретио изласком из Шенгена.

Немачка и Француска запретиле су поновним увођењем граничних контрола уколико на спољним границама Европске уније, односно Шенгенског споразума на југу и истоку континента, не буде успостављена задовољавајућа заштита од илегалних усељеника.

Позивајући се на писмо које су на ову тему колегама у ЕУ упутили немачки и француски министри унутрашњих послова Ханс-Петер Фридрих и Клод Геан, пише немачки дневник Зидојче цајтунг.

Двојица министара захтевају да се националним владама да право да онда када саме сматрају да је то нужно, на 30 дана уведу граничну контролу на својим, унутаршенгенским границама.

О француско-немачком предлогу би министри унутрашњих послова ЕУ требало да расправљају на састанку у Луксембургу наредног четвртка.

Одлука би, пак, могла да буде донета најраније у јуну, преноси немачки лист наводе званичника Данске, која тренутно председава ЕУ.

Зидојче цајтунг цитира једног европског дипломату високог ранга који је овај предлог назвао изненађујућим. Француски председник Никола Саркози је, додуше, већ у својој предизборној кампањи запретио иступањем из Шенгена, али немачка савезна влада до сада није имала никакве резерве у погледу овог споразума.

Берлински владини кругови, како преноси немачки дневник, одбијају интерпретације по којима је овај предлог предизборна помоћ немачке конзервативно-либералне владе Саркозију. Жеља је, како се наводи, да се разјасни да о граничној контроли одлучују националне владе, а не Брисел.

Ово је спорна тачка у дебати о Шенгенском споразуму у Унији. Европска
комисија жели да, упркос противљењу више земаља чланица, убудуће она буде последња инстанца која ће одлучивати о евентуалном поновном увођењу граничних контрола.

Немачка, Француска и Шпанија су и раније наговестиле да у овом питању желе да сачувају национални суверенитет.

Шенгенски споразум, склопљен 1985. године и којем је до сада приступило 25 држава Европе, предвиђа укидање граничних контрола међу њима, али су изузеци могући. Прошле године је привремено споразум суспендовала Француска, желећи да спречи долазак избеглица из Северне Африке преко Италије.

Прошлог лета је Данска кратко време контролисала границе према Шведској и Немачкој, што је изазвало критике чланица ЕУ. То је био повод да Европска комисија понуди ново, сада спорно решење за важење Шенгенског споразума.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво