Терористички напади узнемирили ирачке власти

Ирачки парламент заказао ванредну седницу после најкрвавијих напада ове године у Багдаду, у којима је 95 особа погинуло, а на хиљаде рањено.

Ирачки парламент ће идуће седмице на ванредној седници расправљати о безбедоности у земљи, после ескалације насиља и више терористичких напада у Багдаду и још неким местима.

Најновија серија експлозија, довела је у сумњу оспособљеност ирачких снага безбедности да преузму одговорност за борбу против терориста, после најављеног америчког повлачења.

У среду су побуњеници убили 95 лица а хиљаду повредили у најчуванијем делу Багдада где се налазе федерална министарства и друге владине институције. То је био најкрвавији дан у Ираку у овој години.

Ко стоји иза овог разорног напада није до краја јасно. Прво је оптужена Ал Каида, да би касније било ухапшено неколико лица, припадника некада владајуће БААС партије Садама Хусеина." Прве анализе потврђују да припадници бившег режима стоје иза овог крвопролића", званично је потврђено, преносе агенције.

Американци су се у јуну повукли из градова и планирају да напусте Ирак до краја идуће године.

"Ја сматрам да је нама потреба подршка САД још једно одређено време, док ми не комплетирамо наша обавештајна и техничка питања", каже министар унутрашњих послова Џавад ал Болани.

У Багдаду се страхује од нових терористичких напада, поготово што земља улази у кампању за парламентарне изборе који су заказани за јануар идуће године. Поједине снаге на овај начин желе да ослабе позиције садашње владе, односно премијера Нурија ал Маликија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво