Различите оцене регуларности избора у Авганистану

Tоком гласања у Авганистану примећене озбиљне нерегуларности, попут "пуњења" гласачких кутија, поручили посматрачи. Иако нису били слободни у појединим деловима земље избори су генерално били добри и праведни, оценио шеф посматрачке мисије ЕУ.

Два дана после председничких избора у Авганистану различите су оцене регуларности.

Посматрачи председничких избора из Авганистанске фондације за слободне и поштене изборе саопштили су да су током гласања примећене озбиљне нерегуларности у изборном процесу, јавља Би-Би-Си.

Организација која је распоредила више од седам хиљада посматрача широм Авганистана наводи у прелиминарном извештају да је током гласања примећено "пуњење" гласачких кутија.

Такође су забележени случајеви вишеструког гласања и узнемиравања бирача и то, како се наводи, "не само од стране талибанских побуњеника".

Међутим, шеф посматрачке мисије ЕУ Филип Моријон рекао је да су парламентарни и провинцијски избори у Авганистану генерално били добри и праведни, иако нису били слободни у појединим деловима земље.

"Избори нису били слободни у појединим деловима земље због терора који тамо влада", изјавио је Моријон на конференцији за новинаре у Кабулу, али додао да је прерано да се донесе коначна одлука о току избора. Моријон је рекао да је то била "победа авганистанског народа".

Према прелиминарном извештају мисије ЕУ, избори су показали "значајан напредак" у Авганистану и да је "излазност била знатно већа на северу земље, а на југу посебно мала".

"Изборни дан је обележила серија инцидената, међу којима су ракетни напади на биралишта и владине зграде широм земље", наводи се у извештају.

Победе прогласили и Карзаи и Абдулах 

Авганистански званичници и западне дипломате такође су оценили да је гласање било успешно, упркос забринутости због мале излазности.

Би-Би-Си у извештају из Кабула оцењује да би успех и легитимитет гласања у неким деловима земље могао да буде компромитован због извештаја у којима се, као на пример у провинцији Хелманд, наводи да је излазност бирача била једва пет процената.

Шеф изборног штаба досадашњег председника Хамида Карзаја саопштио је да је он, на основу до сада пребројаних резултата, у великој предности и да другог круга избора неће бити.

Представник његовог најјачег ривала Абдулаха Абдулаха тврди, пак, да он води, а да присталице Карзаја фалсификују изборне резултате.

Изборна комисија још није саопштила званичне податке и позвала штабове кандидата да буду "опрезни и стрпљиви".

Прелиминарни резултати избора биће објављивани у више наврата до 5. септембра. Зекерија Баракзи, заменик директора изборне комисије, рекао је да су до сада гласови пребројани у 30 од 34 авганистанске покрајине, али и да ће до 5. септембра Комисија примати евентуалне жалбе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи