Мађарском председнику забрањен улаз у Словачку

Мађарски председник Ласло Шојом није добио дозволу словачких власти да присуствује свечаности откривања споменика првом мађарском краљу и свецу Сент Иштвану. То је потез без преседана, рекао Шојом.

Свечаном откривању споменика првом мађарском краљу и свецу Сент Иштвану, у Комарном у Словачкој, није присуствовао мађарски председник Ласло Шојом, јер није добио дозволу власти у Братислави за улазак у земљу, пренела је мађарска агенција МТИ.

Када је око 2.000 до 3.000 људи окупљених у Комарном сазнало да мађарски председник неће бити присутан због одлуке словачких власти да му не дозволе улазак у Словачку, чули су се звиждуци негодовања.

Ту одлуку словачких власти Шојом је описао као потез без преседана, необјашњив и неопростив у односима две државе савезника.

Говор који је Шојом требало да одржи на свечаности прочитао је мађарски амбасадор у Словачкој.

У току дана из кабинета мађарског председника више пута је најављивана и отказивана његова посета Словачкој.

На крају се председник Шојом ипак упутио у Комарно. Стигавши на средину моста на Дунаву који спаја две земље Шојом је, стојећи на мађарској страни, рекао новинарима да ће се вратити и да неће намерно прекршити закон, будући и да је правник и "глава" државе.

Шојом је обавестио новинаре да су словачке власти о церемонији откривања споменика и о његовом присуству на тој свечаности биле обавештене пре више од два месеца.

Оне су сарађивале све до пре два дана када је, како наводи мађарски председник, хистерија захватила највише нивое власти.

Претходно су председник словачке владе Роберт Фицо, шеф дипломатије Мирослав Лајчак, а онда и председник Словачке Иван Гашпарович дипломатским путем и посредством медија поручили Шојому да би његова посета могла да изазове инциденте и још више поквари, у последње време, не баш добре односе две суседне земље.

Домаћини су истакли да није спорно присуство Шојома откривању споменика, већ то што би у Словачку дошао 21. августа, на дан када су 1968. године трупе пет земаља Варшавког уговора, укључујући и Мађарску, ушле у тадашњу Чехословачку и силом угушиле "Прашко пролеће".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара