Читај ми!

Шпанија у "стању шока"

Шпански синдикати су у генералном штрајку против реформе закона о раду који нова влада планира да спроведе како би смањила незапосленост. У мањим инцидентима ухапшено је 58 људи. Шест полицајаца и неколико радника лакше повређено.

Јавни превоз у већини градова у Шпанији готово је обустављен због генералног штрајка радника против оштрих рефорими владе премијера Маријана Рахоја. Синдикати су незадовољни новим законом о раду који послодавцима омогућава лакше и јефтиније отпуштање радника.

Штрајку два водећа шпанска придружиле су се и левичарске организације, чији су се активисти сукобили са полицијом у Мадриду и Валенсији, док су у Барселони јајима гађали берзу, запалили контејнер и бацали камење на полицију.

Полиција је опколила зграду парламента и друге јавне установе. Ухапшено је 58 особа које су покушале дa спрече возаче да извезу аутобусе из депоа. Том приликом повређено је и шест полицајаца. 

Приликом напада на групу људи у Тореваљеги један синдикалиста је посечен ножем по лицу. Нападач је ухапшен.

На полицијску патролу у Мурсији бачен је Молотовљев коктел, али срећом, није било повређених.

Због тога што су спречавали отварање пијаца, много демонстраната је ухапшено широм земље.

Према споразуму владе и синдиката, аутобуски и железбички саобраћај је сведен на минимум, док само десет домаћих и једна од пет европских авиокомпанија ради.

Синдикат УГТ је саопштио да је одзив на штрајк огроман и да готово сви радници Реноа, Сеата, Фолксвагена и Форда широм земље пружају подршку штрајку. 

Регионалне телевизије у Андалузији, Каталонији и Мадриду не емитију програм због обуставе рада.

Највећи протест од 2010.

То је први протест таквих размера још од генералног штрајка у септембру 2010. године, када су радници покушали да спрече реформу закона о раду претходне социјалистичке владе.

Према подацима Централне банке Шпаније земља је у овом кварталу ушла у рецесију, а званичне прогнозе владе су да ће економија у овој години забележити негативан привредни раст од минус 1,7 одсто.

Хиљаде демонстраната синоћ се окупљало на централном мадридском тргу Сол као подршка највећим синдикатима против најављених владиних реформи закона о раду, процењује се да ће сваки пети Шпанац ступити у штрајк.

"Никоме није гарантован посао. Ово је штрајк ради достојанства. Не тражимо нова права, већ покушавамо да их спречимо да нам својим реформама одузму оно што смо муком стекли", каже Кајо Лара из синдиката левице.

Шпанија има највећу стопу незапослености у Европској унији од 23 одсто, док влада предвиђа да ће ове године скочити на преко 24 одсто.

То потврђује чињеницу да је у Шпанији сваки трећи незапослени из читаве еврозоне, а влада жели да покаже Бриселу да је одлучна у спровођењу непопуларних реформи и мера штедње.

"Они причају о реформама, а заправо само хоће да нам униште демократски и радни статус. Људима који говоре о штедњи поручујемо да нас њихове мере воде у катастрофу. Реформа закона о раду олакшава отпуштања, и отежава повишице плата које би могле да воде у инфлацију", тврди Кандидо Мендес лидер синдиката УГТ.

Ако сад не реагујемо, не знам шта ће бити с нама, мислим да ће сви подржати штрајк, јер влада ради незамисливе ствари, сматра Хосе Луис један од демонстраната.

Влада и синдикати који представљају петину шпанских радника договорили су се да обезбеде минимум транспортних услуга, укључујући ту 20 одсто летова између шпанских и европских аеродрома.

Анкете показују да чак три четвртине Шпанаца не верује да ће реформе закона о раду помоћи у отварању нових радних места. Скоро исти проценат Шпанаца не мисли да ће генерални штрајк ту нешто помоћи.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво