Читај ми!

"Анонимуси" руше интернет

Блокадом система имена интернет домена (ДНС) хакерска група "Анонимус" планира да потпуно заустави интернет. "Операција Помрачење" заказана за суботу, 31. март.

Хакерска група "Анонимус" запретила је да ће у суботу, 31. марта, потпуно зауставити интернет у "операцији Помрачење" (Operation Global Blackout), која је на форумима на мрежи покренула бројне расправе о томе да ли је и како то могуће извести.

Хакерска група која је од формирања, 2008. године, онеспособила бројне сајтове, тврди да ће блокирати систем имена домена (ДНС).

Британски стручњак и професор Алан Вудворд каже за Би-Би-Си да ће, ако успеју, "Анонимуси" оборити "телефонски именик читавог интернета", који веб-адресе претвара у оно што интернет заправо користи, тзв. интернет протокол, и тако интернет учинити бескорисним.

Добри познаваоци мреже сматрају да је то могуће извести ако би се на највишем нивоу ДНС-а извео напад у којем се интернет сервер преплави са толико захтева да више није у стању да одговори на легитимне захтеве, што би се затим пренело на целу мрежу.

То би, како се тврди, могло да се постигне, рецимо, тако што би хакери туђе компјутере, уз помоћ вируса, претворили у "роботе за слање захтева", чега власници рачунара не морају ни да буду свесни.

Иста техника коришћена је крајем фебруара када је спречен приступ страници Интерпола, што је само једна од многих организација које су биле жртве хакера протеклих година.

Поставља се питање, међутим, да ли је могуће користити сличне поступке како би се створило довољно промета да се заиста заустави читав интернет. Акције "Анонимуса" уперене су, како истичу хакери, против цензуре на интернету и свега што представља крупни капитал.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво