Читај ми!

Хапшења за јубилеј

Неколико десетина људи ухапшено у Њујорку приликом покушаја припадника покрета "Окупирај Волстрит" да поставе шаторе у Зукоти парку, месту са ког су потекли протести пре тачно шест месеци.

Шест месеци од првог окупљања у Зукоти парку у Њујорку, неколико хиљада демонстраната покушало је обележи пола година постојања покрета "Окупирај Волстрит" серијом шетњи и манифестација, а касније и постављањем шатора на месту са ког је све потекло.

Ипак, њујоршка полиција кренула је око поноћи у акцију "чишћења" парка, па је неколико десетина демонстраната ухапшено. 

Нешто пре поноћи, полиција је затворила Зукоти парк за пролазнике и наредила демонстрантима да се разиђу. Након одбијања да се повуку из парка, њујоршки "плавци" кренули су да разбијају протест и извлаче људе, једног по једног, из гомиле.

После тога, полиција је кренула да потискује демонстранте из парка на југ, према Бродвеју, што је на крају резултирало њиховим одласком.

Пре тога, дан су обележиле уличне шетње и протести у знак обележавања шест месеци од покретања покрета.

Када су први протести почели у финансијском дистрикту Велике јабуке, нико није могао да замисли колики ће мобилизациони утицај покрет да створи.

Убрзо након тога, хиљаде људи широм САД почели су да се придружују и праве покрете за сваки град у Америци.

Упркос чињеници да је покрет током зиме претежно неактиван, организатори се надају и најављују, са доласком пролећа, нове масовне протесте.

"Ово је само подсетник да смо још ту. Ово је прилика да подсетима Волстрит да остајемо овде и не намеравамо да идемо", каже Брендан Бурке, један од учесника протеста.

Протести због економске неједнакости и похлепе великих корпорација почели су 17. септембра прошле године, када су се појавили шатори на тргу близу светског финансијског центра Волстрита.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво