Мање тензија на Корејском полуострву

Шесточлана севернокорејска делегација допутовала у посету Јужној Кореји како би одала пошту недавно преминулом бившем јужнокорејском председнику Ким Дае-Џунгу. Нова етапа односа, оцењују аналитичари.

Представници шесточлане севернокорејске делегација коју води Ким Ки Нам, секретар Централног комитета владајуће Радничке партије, допутовала је данас у посету Јужној Кореји како би одала пошту недавно преминулом бившем јужнокорејском председнику Ким Дае-Џунгу.

Пјонгјанг је, истовремено, најавио да ће укинути ограничења за прелазак границе, уведена прошле године. Аналитичари оцењују да ти гестови потврђују отопљавање односа Северне и Јужне Кореје, које никада нису потписале мировни споразум после корејског рата вођеног од 1950. до 1953. године.

Севернокорејски делегати су први севернокорејски званичници који су посетили јужног суседа откако је конзервативни председник Ли Мјунг-бак преузео дужност у фебруару прошле године, заузимајући тврђу линију према Пјонгјангу у односу на свог претходника, пренео је Кјодо.

Иако је било спекулација о могућим разговорима севернокорејске делегације са високим јужнокорејским званичницима, представник јужнокорејског министарства за унификацију Чун Хе Сунг изјавио је да тај састанак није планиран и да га Северна Кореја није тражила.

Према оцени Ројтерса, то што ће севернокорејска делегација Јужну Кореју напустити већ данас, дан пре сахране Ким Дае-џунга, указује на љутњу због политике актуелног председника према Пјонгјангу.

Ким Дае-џунг, који је 2000. године добио Нобелову награду за мир за напоре на промоцији мира и националног помирења са Северном Корејом, преминуо је у уторак у 85. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво