Читај ми!

Умро "Иван Грозни"

Ратни злочинац Иван Џон Демјањук, познат као "Иван Грозни", преминуо у 91. години. Демјањук прошле године осућен на пет година затвора због учешћа у убиству десетина хиљада Јевреја.

Иван Џон Демјањук, у медијима прозван "Иван Грозни", преминуо је у 91. години, саопштила је немачка полиција. Демјањука је суд у Минхену у мају 2011. године осудио на пет година робије због учешћа у убиству најмање 28.000 Јевреја у нацистичком логору Собибор у Пољској.

Званичник полиције у Розенхајму Килијан Штегер рекао је за АП да је Демјањук преминуо од старости у својој кући на југу Немачке, где је живео од када је прошле године судски процес против њега завршен. Штегер је додао да тужиоци у суседном Трауштајну овај случај третирају као рутинску процедуру.

Суђење Демјањуку, рођеном у Украјини, уз велико медијско интересовање, почело је 30. новембра 2009. године, али је само после три дана прекинуто због болести оптуженог, па је онда нешто касније настављено.

Оптужница је Демјањука теретила да је као чувар у концентрационом логору Треблинка-Собибор учествовао у убиству 27.900 европских Јевреја, а тужилаштво је тражило најмање шест година затвора.

Демјањуку није могао да буде доказан ниједан конкретан злочин, али како је Треблинка-Собибор служио искључиво за убијање јеврејских заточеника, тужилаштво је проценило да сукривицу сноси сваки чувар који је радио у том концентрационом логору.

Према оцени тужилаштва, "почевши од доласка Јевреја возовима у Собибор, па до затварања у гасне коморе, Демјањук је суделовао у свим деловима нацистичке машинерије уништавања".

Демјањук је у минхенском суду у мају 2011. осуђен после 18 месеци суђења. Он је негирао оптужбе и поднео жалбу на казну. Ослобођен је после две године проведене у затвору уз образложење да више не представља никакву претњу и да тешко може да побегне од закона.

Осамдесетих година Демјањук је био изручен Израелу, где је осуђен на смртну казну, након што су га сведоци идентификовали као "Ивана Грозног", озлоглашеног логорског стражара.

Израелски Врховни суд га је, међутим, ослободио након што су се појавили докази према којима он можда није иста особа.

Потом се вратио у САД, где је оптужен да је у својој имиграционој молби лагао о својој сарадњи са нацистима. Суд му је 2002. године одузео америчко држављанство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво