Хаварија у хидроцентрали терористички акт?

Одговорност за хаварију у источносибирској хидроцентрали преузели Чечени. Кремљ демантује. Број жртава достигао 28, а судбина 47 радника највеће руске хидроцентрале остаје и даље непозната.

Чеченски терористи преузели су одговорност за хаварију руске хидроелектране у Сибиру, саопштено је на веб сајту једне чеченске терористичке организације. Међутим, Кремљ то демантује, и наглашава да су то "идиотске тврдње".

Терористи су саопштили да су послали своје људе широм Русије да нападају нафтоводе и гасоводе.

Истражни комитет при Тужилаштву Русије поновио је да се није потврдила верзија терористичког напада, као узрока недавне хаварије на Сајано-Шушенској хидроцентрали.

Према речима званичног представника Комитета Владимира Маркина, у оквиру истраге проверавају се различите верзије и специјалисти за експлозивну технику Федералне службе безбедности Русије нису пронашли трагове експлозивних материјала на месту хаварије, преноси Итар тас.

Маркин, који је дан после несреће 18. августа саопштио да није потврђена верзија о терористичком нападу, додао је да истрага до сада располаже информацијом о 30 погинулих.

Оперативни штаб за отклањање последица хаварије, међутим, има податке о 28 погинулих и 47 несталих, пренела је руска државна агенција.

Британска новинска агенција Ројтерс преноси тврдњу из писма потписаног са Бригада мученика објављеног на једном сајту чеченских терориста, да су они наводно употребили противтенковску бомбу да изазову катастрофу на највећој руској хидроцентрали.

У машинској сали успели смо да поставимо притивтенковску темпирану бомбу, чија је експлозија изазвала много већу штету него што смо могли да се надамо, наведено је у том писму, у којем се, према Ројтерсу, наводи и да је лидер чеченских екстремиста Доку Умаров одлучио да поведе економски рат против Русије.

У централи на реци Јенисеј наставља се операција уклањања рушевина и испумпавање воде, а највећу руску и једну од највећих у свету централу, обишао је премијер Владимир Путин и разговарао са радницима и члановима екипе која отклања последице хаварије од пре четири дана, јавила је агенција Итар тас.

Председник руске владе саопштио је да ће породице погинулих и несталих радника добити по милион рубаља (приближно 31.000 долара) из федералног буџета, и додао да је недовољна одлука компаније "Русгидро" да исто толико исплати породицама погинулих, већ да то треба да учини и за породице несталих.

"Видимо и знамо шта се десило, и не треба се правити да то неко не разуме", рекао је Путин.

Како јављају руске агенције, руски премијер је дао рок од шест недеља Министарству енергетике и "Русгидру" да припреме план за обнављање централе и представе га влади.

Путин: Без притиска на потрошаче

Премијер Русије није искључио могућност раста цене електричне енергије после хаварије на централи, али је истовремено упозорио да неће бити дозвољени покушаји спекулација и притиска на потрошаче у овој трагичној ситуацији и скока цена струје у Сибиру.

Ми немамо право да то дозволимо, рекао је Путин на седници о отклањању последица хаварије.

Путин је наложио да се предузму све мере како би се гарантовало несметано и стабилно снабдевање енергентима насеља и градова, социјалних и индустријских објеакта.

После хаварије 17. августа ујутро, чији се узроци још утврђују, према процени стручњака, минимум три од десет агрегата мораће да се гради поново, пренео је Итар тас.

У хаварији на централи капацитета 6,5 гигавата била поплављена машинска сала у којој је било 10 хидроагрегата.

Руски премијер је јуче поводом хаварије рекао да је неопходно да се изврши преглед свих стратешких и важних инфраструктурних објеката.

"Мислим да је потребно спровести велику ревизију свих стратешких и животно важних инфраструктурних објеката и утврдити редослед правила за њихову редовну модернизацију и контролу техничког стања", рекао је руски премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи