Постизборна грозница "тресе" Авганистан

Према првим резултатима, актуелни авганистански председник Хамид Карзаи освојио већину гласова. Карзаијев ривал Абдулах Абдулах одбацује процене. Званични прелиминарни резултати гласања најраније за две недеље.

Авганистански председник Хамид Карзаи победник је председничких избора, а прелиминарни резултати гласања показују да нема потребе за одржавањем другог круга, рекао је шеф његовог изборног тима.

"Према првим резултатима, председник је освојио већину гласова. Нећемо ићи у други круг. Ми већ имамо већину", рекао је Дин Мухамед Ројтерсу.

Мухамед је напоменуо да је, ипак, задатак изборне комисије да саопшти званичне резултате јуче одржаних избора.

Он је објаснио и да су прелиминарни резултати засновани на оценама око 29.000 посматрача које је Карзаи распоредио на гласачким местима широм земље, пренео је Ројтерс.

С друге стране, главни Карзаијев ривал Абдулах Абдулах тврди да ове процене нису тачне.

У штабу главног Карзаиевог ривала, кажу да је њихов кандидат освојио 63% а Карзаи 31%гласова.

Изборна комисија саопштила је да је пребројавање гласова са председничких избора завршено, а да је одзив био између 40 и 50%. Прелиминарни резултати очекују се после 3. септембра, а коначни 17.септембра.

Истраживања јавног мњења пре избора, показала су да Карзаи има највећу подршку грађана, али и да је бивши министар спољних послова Абдулах такође озбиљан кандидат, који би могао да доведе актуелног председника у други круг гласања.

Председнички и локални избори у Авганистану протекли су релативно мирно, упркос инцидентима талибанских бораца, а обележио их је велики одзив грађана.

Према подацима Независне изборне комисије, право гласа имало је 15 милиона од укупно 35 милиона становника.

Савет безбедности Уједињених нација честитао је авганистанском народу излазак на изборе и осудио талибане и Ал каиду због "насиља" и "терористичких активности".

Током јучерашњег дана, талибани су извели више напада широм земље, али то, према извештајима медија, није значајно утицало на ток гласања и већина бирачких места била су отворена.

До инцидената је долазило углавном на југу и истоку земље, а припадници талибанског покрета раније су више пута претили да ће ометати изборе и напасти сваког ко на њима буде учествовао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво