Русија улаже у водне ресурсе

Владимир Путин изјавио да Русија планира да инвестира више од 20 милијарди долара у управљање водним ресурсима. Извори слатке воде неједнако распоређени по територији Русије, па ресурси на руском далеком истоку и до 30 пута премашују европском делу земље.

Са више од 20 процената светских извора слатке воде, Русија је на другом месту у свету по овом ресурсу, после Бразила, подсетио је Ројтерс.

Премијер Русије Владимир Путин изјавио је да та земља планира да инвестира више од 20 милијарди долара у управљање водним ресурсима и осавремењивање инфраструктуре.

Уједињене нације су раније ове године упозориле да свет мора да предузме хитне мере како би се избегла глобална криза воде, будући да је тај сектор угрожен хроничним недостатком политичке подршке, лошим управљањем и недовољним инвестицијама.

"Осим финансирања из државног буџета, морамо створити услове и за прилив средстава из приватног сектора", рекао је Путин, и додао да сектор воде "може бити врло атрактиван за приватне инвестиције".

Проблем је у томе што су извори слатке воде неједнако распоређени по територији Русије, па ресурси на руском далеком истоку и до 30 пута премашују оне у плодном, европком делу земље, где су усеви угрожени великом сушом ове године.

Још совјетски лидери су припремали планове за преусмеравање токова сибирских река у европски део Русије, али су од тога одустали крајем 1980-их. Неки руски политичари, укључујући градоначелника Москве Јурија Лужкова, су у последње време тражили да се ти планови поново размотре.

Све бројније становништво, урбанизација и климатске промене учинили су да вода у свету постаје све драгоценији ресурс, а аналитичари предвиђају да ће питка вода врло ускоро постати драгоцена роба, попут нафте.

Очекује се да светска популација од 6,6 милијарди људи порасте за додатних 2,5 милијарди до 2050, а највећи раст ће бити остварен у земаљам у развоију, у многима од којих воде већ има мало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи