Читај ми!

Још један уторак у Америци

Трка за републиканског кандидата за председника Америке неизвесна - Мит Ромни победио у још шест држава, али и даље изједначен са конкурентима. Кампања му је летаргична, оцењује јавно мњење.

Мит Ромни само у једном дану победио је у шест држава у трци за републиканског кандидата за председника Америке. Међутим, и даље "тапка у месту". Није одмакао својим конкуретнима - Санторуму, Гингричу и Полу, а све више људи његову кампању назива летаргичном.

Можда је и зато ових дана у САД популаран виц да је Ромни рекао да се кандидује за председника ове, али и да ће поново покушати за четири године.

Бивши гувернер Масачусетса додао је победу на Аљасци низу јучерашњих победа на прелиминарним изборима за републиканског председничког кандидата и завршио такозвани "супер уторак" победом у шест држава.

После пребројавања гласова, објављено је да је Ромни победио у пет држава, укључујући Охајо који се сматра пресудном државом на изборима у Америци.

А то опет, ништа не мора да значи. У САД је познато да новац покреће ствари. Уосталом, у 97 одсто случајева председник је постајао кандидат који је са дебљим новчаником улазио у кампању. Велико је питање да ли ће Ромнијево лично богатство бити довољно када дође време да Обами "изађе на црту" у новембру.

У сваком случају, Ромни је у Охају остварио минималну победу у односу на конзервативног Рика Санторума, освојивши 38 одсто гласова, док је некадашњи сенатор из Пенсилваније добио један проценат гласова мање.

Санторум је такође остварио солидан резултат, па он и даље победама у Тенесију, Оклахоми и Северној Дакоти, остаје у игри за републиканску председничку номинацију.

Некадашњи председавајући Конгреса Њут Гингрич успео је да тријумфује у својој родној држави Џорџији, што се и очекивало, док је тексашки конгресмен Рон Пол остао без и једне победе, али је остварио четири друга места у Вермонту, Северној Дакоти, Ајдаху и Вирџинији.

Обраћајући се својим присталицама у Масачусетсу, Ромни је рекао да је спреман да води дугу трку за добијање председничке номинације, оценивши да је на добром путу да то и оствари.

Он се у победничком говору више бавио председником САД Бараком Обамом, него својим републиканским противницима, истакавши да је дошло време да Обама напусти Белу кућу.

Охајо као "предсказање"

Аналитичари истичу да Ромнију није пошло за руком да убеди присталице конзервативне струје у странци, нити је задобио симпатије средње класе, као ни оних најсиромашнијих - што су и били недостаци његове досадашње кампање.

Ипак, бивши гувернер Масачусетса може да се похвали победама у Охају и Флориди, што су две кључне државе током председничким избора, без којих ниједан републиканац никада није ушао у Белу кућу.

Охајо се сматра за такозвану "свинг стејт", савезну државу у којој на општим изборима не постоји чврсто опредељење за републиканце или демократе, па је утолико изузетно битна за победу на председничким изборима.

Истовремено, пораз Ромнија у дубоко конзервативним срединама на југу још једном је показао у којој мери је тешко привући симпатије шароликог републиканског изборног тела.

С друге стране, неуспех у Охају изгледа да показује да Ник Санторум не може да победи у савезним државама које су кључне на председничким изборима.

У међувремену, врх Републиканске партије брине апатија својих бирача који нису одушевљени кандидатима који се боре за председничку номинацију, а према садашњем развоју ситуације, прелиминарни избори би могли да се продуже дубоко у лето, док неко од кандидата не добије потребних 1144 делегата.

Такав сценарио би одговарао Обами, који би тако "одморан" сачекао почетак јесени и неколико месеци кампање против републиканског кандидата који би тек изашао из трке са својим страначким колегама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво