Читај ми!

И Кина посустаје?

Кинеска влада очекује мањи привредни раст за ову годину, али и отварање девет милиона нових радних места. Војни буџет повећан на 106 милијарди долара, али и даље релативно мали у односу на САД.

Привреда Кине је почела да трпи последице дужничке кризе у Европи - главног тржишта за њен извоз - и последице слабог опоравка америчке економије. Кинеска влада смањила је прогнозу раста привреде за ову годину на 7,5 одсто, како би привредни развој био одржив и ефикаснији.

На заседању Свекинеског народни конгрес који има три хиљаде делегата и највећи је светски парламент, у центру пажње била су важна друштвена и политичка питања, па и овогодишњи раст привреде.

Последњих неколико година, циљеви које је постављала влада, редовно су премашивани. У 2011. години раст друге по величини привреде света био је 9,2 одсто, али стручњаци очекују "захлађење". Кина треба да се бори и са растућом инфлацијом.

"Главни циљеви у овој години су привредни раст од 7,5 одсто, отварање више од 9 милиона нових радних места, повећање обима извоза и увоза за око 10 одсто и наставак равнотеже плаћања са другим државама", рекао је кинески премијер Вен Ђабао.

Влада жели напредак у реструктурирању индустрије, тако што ће охрабрити приватни капитал да улаже у железницу, финансије, енергетику, телекомуникације, образовање и здравство. Да би подстакли раст потрошње, настојаће да приходи и градског и сеоског становништва прате привредни раст.

"Извештај је реалан, јер је у протекле две године влада урадила много да задржи економски раст и побољша услове живота", изјавио је делегат Чен Џангшуи.

Кина има готово два и по милиона војника и највећа је армија на свету. Буџет стално расте и постао је други по величини иза америчког. Пекинг каже да је једини циљ - одбрана земље.

"Кинески буџет за војску биће повећан за 11,2 одсто и износиће око 106 милијарди долара. Ми имамо велику територију, али наш буџет за одбрану је релативно мали у поређењу са буџетом других великих земаља", навео је портпарол кинеске владе Ли Жаосинг.

На конгресу се полако припрема терен за транзицију власти. Председник Ху Ђинтао и вође Комунистичке партије старије генерације, спремају се да у септембру након деценије власти, предају вођство земље млађима. До тада кинеске власти желе да убеде свет да је власт стабилна и јединствена.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво