Читај ми!

Дан митинга у Москви

Московска полиција ухапсила више од 200 опозиционара који су остали на Пушкиновом тргу и после завршетка митинга. Већина њих касније пуштена на слободу. Дан после председничких избора, у Москви одржана три скупа - два опозициона и један Путинових присталица.

Око 15.000 људи окупило се вечерас на Пушкиновом тргу у Москви на протестном митингу ванпарламентарне опозиције у наставку кампање "За поштене изборе", а полиција је спречила задржавање на тргу по завршетку митинга и привела око 200 учесника скупа.

Полиција је касније пустила на слободу већину приведених демонстраната.

Према извештајима руских агенција, неколико лидера опозиције је приведено због позивања окупљених да остану на тргу и после 22 часа, када је митинг био завршен, а међу њима су Иља Јашин и Сергеј Удаљцов, као и блогер Андреј Наваљни.

После скупа на тргу је остало око 2.000 учесника које је полиција замолила да се разиђу, па пошто то нису учинили изгурала их је, а опозиционе вође које су позивали на останак на тргу, привела.

Приведени би, према досадашњој пракси, могли да буду административно кажњени и да буду задржани у полицијском притвору 10 до 15 дана.

Скупу се, поред неколицине лидера опозиционих странака који су оптужили власт за фалсификовање избора, праћени узвицима "Русија без Путина", "Борићемо се до победе".обратио и трећепласирани на председничким изборима, самостални кандидат Михаил Прохоров. Док је захваљивао онима који су гласали за њега, окупљени су му одговорили звиждуцима.

Опозиционари су поновили захтеве које су изнели више пута током протестне кампање после парламентарних избора у децембру, а међу њима су и оставка председника Централне изборне комисије Владимира Чурова и понављање парламентарних избора.

Комунисти малобројни 

Опозициони митинг је одржала и Комунистичка партија, а на Новопушкинском тргу, где се окупило само око 300 присталица, на опште изненађење, није се појавио и шеф партије, другопласирани на председничким изборима, Генадиј Зјуганов.

Зјуганов није дошао ни на састанак са новоизабраним председником Русије Владимиром Путином којем су присуствовали сви остали учесници избора, али је одржао конференцију за новинаре на којој је поновио да не признаје резултате избора и да их сматра нелегитимним и непоштеним.

У центру Москве данас је одржан и митинг подршке Путину.

Опозиција је наредни митинг у Москви заказала за 10. март, а московске власти које су пре неколико дана дале дозволу за одржавање опозиционог митинга, том приликом су изричито забраниле постављење шатора и задржавања на тргу по његовом завршетку.

Групе опозиционара су раније током дана у Москви покушале да одрже митинге који нису били пријављени полицији, па је ухапшено око 100 људи.

Испред зграде Централне изборне комисије ухапшени су активисти "Друге Русије", заједно са лидером Едуардом Лимоновом.

На тргу Лубјанка, испред Федералне службе безбедности, полиција је ухапсила око 15 учесника акције који су развили транспаренте и покушали да блокирају саобраћај, преноси агенција РИА Новости.

Неколико људи који припадају анархистичким покретима, такође је ухапшено на Чистопрудном булевару.

И на Тургењевском тргу, који је полиција потпуно блокирала, ухапшено је неколико људи који су покушали да спроведу недозвољену акцију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво