Читај ми!

Уједињење или анексија

Уколико се кипарски Грци и Турци не договоре о поновном уједињењу, Турска ће размотрити могућност да припоји северни део Кипра, изјавио турски министар задужен за европска питања Егемен Багис.

Министар за европска питања Турске Егемен Багис изјавио је да је Анкара разматра и могућност да припоји северни део Кипра, уколико се Грци и Турци на том острву не договоре око уједињења.

Багис је за лист кипарских Турака "Кибрис" изјавио да ће Турска подржати сваки договор који постигну обе стране, али и да је то само један од могућих исхода. Он је као опције навео поновно уједињење на основу споразума два лидера, затим стварање две независне државе уколико они не могу да се договоре о уједињењу, или чак и да се Турској припоји Турска Република Северни Кипар.

Лидер кипарских Грка Димитрис Христофијас и вођа кипарских Турака Дервис Ероглу мало су напредовали у преговорима о поновном уједињењу острва, које је подељено на две заједнице 1974, откако су их Уједињене нације убедиле да обнове напоре крајем прошле године.

Многи кипарски Турци се идеји о припајању Турској жестоко противе, што је потврдио и Озкан Јорганчиоглија, вођа главне опозиционе Републиканске турске партије.

Услед непромењене ситуације Турска је саопштила да, уколико не буде пронађено решење до 1. јула, када Кипар преузима председавање ЕУ, она ће прекинути дијалог док председавање ЕУ не преузме друга земља 2013. године.

Турска је разместила своју војску на северу Кипра када је извршила инвазију на то острво 1974. године, након државног удара на Кипру који је предводила војна хунта у Атини.

Северни Кипар признаје само Анкара и једино с Турском има успостављен авио саобраћај, а притом је искључен из међународног спорта, финансија и трговине и у огромној мери га помаже Анкара.

Спор је прошлог септембра заоштрен када је Кипар дозволио да почну радови на проналажењу гаса. Турска је одмах упутила своју морнарицу у источно Средоземље, наводећи да сваки гас који буде био пронађен припада свим Кипранима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара