Читај ми!

Шта нуде Путинови ривали

Пет кандидата у Русији се бори за шест година дуг председнички мандат. Истраживања показују да ће победу готово сигурно однети актуелни премијер Владимир Путин. Трећи пут заредом главни противкандидат за место председника је лидер Комунистичке партије Генадиј Зјуганов.

У Русији се сутра одржавају председнички избори. Један од пет кандидата добиће мандат који је, изменама закона, продужен на шест година. Истраживања показују да ће победити некадашњи председник, актуелни премијер Владимир Путин.

Путинов рејтинг опоравио се од пада изазваног релативно неуспешним парламентарним изборима.

После објављивања веома обимног привредног плана који између осталог, предвиђа стварање 25 милиона радних места у наредних 20 година истраживања предвиђају 55 одсто гласова за Путина, па је могуће је да другог круга избора неће бити.

Трећи пут заредом главни противкандидат за место председника је лидер Комунистичке партије, 67-годишњи Генадиј Зјуганов коме истраживања предвиђају исту судбину као и раније, односно 10-12 одсто гласова.

"Запамти да си део чудесног и талентованог народа који нема право да испадне из светске историје. Време је за обнову. Још имамо огромна природна богатства, остатке индустрије, добре школе. Сазидаћемо нове фабрике, основати научне институте, направити космичке бродове. Ојачаћемо братство народа и свачији живот ће вратити смисао", поручује Зјуганов у предизборном споту.

Преостали кандидати само кампању чине занимљивијом, посебно лидер десничарске Либерал-демократске партије Владимир Жириновски, који ипак може да рачуна на десетак одсто гласова.

"Симбол Русије одувек је била тројка, у коју су упрегнути ватрени пастуви, а данас Русију представља закржљало магаренце. Ако ја постанем председник, у Русији ће се опет појавити моћна тројка. Мичи се! Крени! Због тебе стоји цела земља!", поручује Жириновски.

Сергеј Миронов је десет година био председник Горњег дома руског парламента пре него што је 2006. године основао опозициону партију Праведна Русија. Данас обећава социјалну правду и национализацију природних ресурса. Истраживања му дају око 5 одсто гласова.

"Неопходно је вратити правду у наш живот. Баш зато се кандидујем за председника, да бих учествовао у решавању највећих социјалних проблема наших грађана", каже Миронов.

Нова фигура на политичкој сцени је милијардер и власник највеће руске фирме за експлоатацију и прераду метала Михаил Прохоров који се залаже за либералну економију и европску политику, а као свог премијера види другог олигарха Михаила Ходорковског који је због проневере у затвору. Истраживања му дају између 5 и 15 одсто гласова.

"Док сте ви 90-тих блебетали а земља се распадала, ми смо дошли да спасимо наше фабрике, људе, целе градове. Држава је опрала руке од тога како ће грађани живети и онда смо ми, тада тек младићи, преузели сав ризик на себе и дигли на ноге фабрике које годинама нису исплаћивале плату радницима", каже Прохоров.

Избори у Русији у најудаљенијим областима већ су почели, а први резултати очекују се већ у понедељак ујутру.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи