Читај ми!

Ако победим, Медведев премијер

Владимир Путин намерава да, уколико победи на председничким изборима, Дмитрију Медведеву понуди премијерско место. У разговору са страним новинарима Путин рекао да сада не размишља о још једном председничком мандату 2018. године.

Руски премијер и председнички кандидат Владимир Путин потврдио је да ће у случају победе на председничким изборима на место премијера предложити садашњег председника Дмитрија Медведева.

У разговору са главним уредницима страних медија, о чему је објављен стенограм на сајту премијера, Путин је рекао да договор са Медведевом о томе "није само жеља да се седи на власти, већ и жеља да се наставе реформе које су започете".

Он је рекао да у томе не види никакве признаке "политичке олигархије".

"Шта је ту необично? Ми поштено и јасно говоримо земљи, предлажемо да, ако се неки грађанин буде кандидовао на место председника, онда ће премијер бити Медведев", рекао је Путин.

"Зар смо неког обманули? Постоји ли нека недореченост? Не, ми смо изашли пред бираче отворено и поштено и дајемо могућност грађанима да процене да ли се слажу са тим или не. Каква олигархија ту постоји?", одговорио је контрапитањем Путин.

На питање "зашто није дозволио Медведеву да се поново кандидује", Путин је рекао да је одлука о кандидовању заједничка и да је донета тек крајем прошле године и на основу тога што је његов рејтинг био већи него рејтинг Медведева.

Путин је изјавио и да није размишљао о томе да ли ће се кандидовати и на наредним изборима 2018. године, што му је, по Уставу, дозвољено.

"Не знам да ли хоћу да седим (на власти) 20 и више година. Нисам још одлучио", рекао је Путин.

Руски премијер одбацио је могућност да спроведе ванредне парламентарне изборе, што захтева опозиција, наводећи да ће наредни бити одржани "у року предвиђеном актуелним законодавством".

На питање да ли су га изненадиле акције протеста после парламентраних избора, Путин је рекао да ту "нема ничег изненађујућег" и да је то за Русију веома добро искуство.

"Вас не изненађују милионске акције протеста које се одвијају у европским престоницама поводом путева превазилажења кризе. Није зачуђујуће ни за Русију што су људи после кризе још једном погледали резултате рада државе, на резултате рада извршне власти, оценили ток предизборне кампање за Државну думу", рекао је Путин.

Према његовој оцени, протести чине структуре власти ефикаснијима, захтевају размишљање и комуникацију са друштвом.

Нису важне дебате већ резултати рада

На молбу да прокоментарише губљење подршке у великим градовима и то што је нова средња класа против њега, Путин је рекао да у великим градовима има заиста мање присталица, али да су они свеједно у већини.

На питање зашто никада не учествује у дебатама са другим кандидатама, Путин је навео да за то постоји више разлога: да добро зна противкандидате и њихове програме, да обећавају "све" а да не схватају шта би морали да реализују.

Он је рекао и да неће заоштрити политику после избора. "Зашто бих то радио? Обрнуто, председник Медведев је предложио парламенту мноштво закона који либерализују наш политички систем". "Откуда ти страхови, када ми чинимо обрнуто, не знам", додао је Путин.

Рекао је, такође, да не мисли да је за последњих 12 година направио неку грубу грешку.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи