Читај ми!

Преко доушника до хакера

Двадесет пет чланова хакерске групе "Анонимус" ухапшено у Аргентини, Чилеу, Колумбији и Шпанији, захваљујући доушницима, а не информатичком знању и вештини полиције, саопштила та група.

Латиноамерички огранак хакерског покрета "Анонимус" саопштио је на свом блогу да је 25 његових припадника ухапшено у Аргентини, Чилеу, Колумбији и Шпанији захваљујући доушницима, а не информатичком знању и вештини полиције.

"Анонимус Ибероамерика" прецизирао је да хакери нису ухапшени захваљујући обавештајном раду, нити информатичкој стратегији, већ коришћењу шпијуна и доушника унутар самог покрета.

Интерпол није саопштио како је открио 25 осумњичених који су, како је наведено, умешани у нападе на веб-сајтове, међу којима су сајтови колумбијског министарства одбране и председништва, чилеанске електроенергетске компаније "Ендеса" и народне библиотеке.

Према саопштењу полиције и "Анонимуса Иберомерика", међу ухапшенима су и шпански хакери "Гром" из Малаге и "Трој" који поседује сервере чак у Словачкој и Румунији, преноси АП. Хакери кажу да су њихове ухапшене колеге биле немарне и да су за собом остављале дигиталне трагове.

Портпаролка главног чилеанског тужиоца Марлис Фајфер рекла је да је пет ухапшених особа ослобођено и да су две од њих малолетне, будући да имају само 17 година, док "Анонимус Ибероамерика" наводи да су троје од њих студенти информатике.

Званичник аргентинске полиције рекао је да је 10 ухапшених одраслих особа још у затвору, док "Анонимус Ибероамерика" каже да су међу њима један Колумбијац, а да су многи малолетни.

Хапшења су уследила после истраге која је почела средином фебруара и у којој је, такође, заплењено 250 комада компјутерске опреме у 15 градова, наводи Интерпол.

Хакерска група "Анонимус", која постоји од 2008. године, бори се против цензуре на интернету и свега што представља крупни капитал, а до сада је срушила бројне сајтове, међу којима и сајт Интерпола.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи