Строс-Кан пуштен из притвора

Доминик Строс-Кан пуштен из полицијске станице у Лилу после испитивања о учествовању у оргијама у Паризу и Вашингтону, које је неколицина бизнисмена плаћала проневереним новцем.

Бивши шеф Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Строс-Кан пуштен је из полицијске станице у Лилу на северу Француске, после два дана испитивања. Строс-Кан је испитан у вези са учешћем у оргијама у Паризу и Вашингтону, за које се претпоставља да је неколицина бизнисмена плаћала проневереним новцем.

Неименовани извор близак истрази изјавио је раније да ће Строс-Кану бити уручен позив да се појави пред истражним судијама у марту да би био испитан као сведок или да би одговорио на оптужбе у вези са проституцијом и корупцијом, јавио је АФП.

Његов адвокат Фредерик Болије изјавио је да је Стос-Кан "веома задовољан што су га чули" истражитељи који су га испитивали због наводног "подстицања тешког подвођења" које је организовала група, и "злоупотребе средстава компаније".

Током испитивања Строс-Кан је рекао да није сумњао да су жене које је сретао на оргијама проститутке, јер су му их представљали полицајци.

Строс-Кана ће, такође, испитати и Служба за унутрашње послове француске полиције, која води посебну истрагу о полицијском комесару Жан-Кристофу Лагарду, који је оптужен за подвођење.

Бивши први човек ММФ-а ће морати и да одговори на питање да ли је знао да су његови домаћини који су организовали забаве плаћали даме за пратњу новцем из јавних компанија.

Плаћање проститутки у Француској није нелегално, али остваривање добити из порока односно злопотреба компанијског новца за плаћање сексуалних услуга јесте кажњиво.

Према француском закону, подстицање на организовано подвођење кажњава се затворском казном до 20 година, а за проневеру компанијског новца предвиђено је до пет година затвора и новчана казна.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. феб 2012, 02:48) - Crni [нерегистровани]

Izbori

Sigurno je obecao Sarkoziju da se nece mesati u izbore, inace ce tamnicenje da se nastavi.