Бомбаш из Локербија пуштен из затвора

Либијац Абдел Басет Ал-Меграхи, осуђен на доживотну казну затвора због подметања бомбе у авион Пан Америкена, ослобађен из затвора, јер болује од неизлечивог рака простате. САД разочаране због ослобађања бившег либијског агента.

Шкотски министар правде Кени Мекаскил одлучио је да, из хуманитарних разлога, Либијац Абдел Басет ал-Меграхи, осуђен за постављање бомбе у авион компаније "Пан Америкен" који је експлодирао изнад шкотског места Локерби, буде ослобођен из затвора.

После саопштавања одлуке о ослобађању, Ал-Меграхи је стигао је у Либију. Авион је слетео на аеродром "Митига" код Триполија, а на писти се појавио после дуже паузе где је поздравио чланове његове породице, јавио је Ројтерс.

Сједињене Америчке Државе дубоко су разочаране због одлуке шкотских власти да ослободе бившег либијског агента, осуђеног за подметање бомбе и злочин у коме је погинуло 270 људи, од којих су 189 били Американци, саопштено је из кабинета америчког државног секретара Хилари Клинтон.

"Упорно смо износили британским и шкотским властима свој став да Меграхи треба да одслужи целу казну у Шкотској. Данас се присећамо оних који су изгубили животе 21. децембра 1988. и дубоко саосећамо са њиховим породицама, које свакодневно живе са сазнањем да су у овом страшном злочину изгубили своје вољене", наводи се у саопштењу.

Шкотски министар правде је образложио да се руководио препорукама усвојеним 2005. године, које предвиђају да неизлечиво болестан затвореник, коме је преостало мање од три месеце живота, буде ослобођен из хуманитарних разлога.

"Ал-Меграхи испуњава предвиђене услове, јер је утврђено да болује о терминалног облика рака простате и, заправо, враћа се кући у Либију да би тамо умро", објаснио је Мекаскил.

Министар је истакао да се, пре доношења одлуке, консултовао и са америчком државном секретарком Хилари Клинтон, као и са америчким министром правде Ериком Холдером.

"Иако господин Ал-Меграхи није показао нимало самилости према својим жртвама, ми (Шкоти) знамо ко смо и знамо да покажемо самилост у оваквим ситуацијама", истакао је Мекаскил.

Ослобођен из хуманитарних разлога

Реакције породица жртава су различите. Викторија Камок, која је у несрећи изгубила мужа, пуштање Ал-Меграхија сматра морало неприхватљивим. "Тај човек је масовни убица. Ако почините злочин, морате да одслужите казну", рекла је она Би-Би-Сију.

Ипак, Мартин Кадман, коме је погинуо син, верује да је пуштање Ал-Меграхија нешто што је требало урадити.

Према медицинским налазима Ал-Меграхи неће још дуго живети. Професор Карол Сикора, који га је посећивао и затвору, каже да Ал-Меграхи има "агресивни" облик рака простате који више није могуће лечити.

Либијска влада у мају је поднела захтев да се ал-Меграхи (57) пребаци у затвор у тој земљи. Сам Ал-Меграхи је у јулу тражио да буде ослобођен из хуманитарних разлога, наводећи да је смртно оболео.

Ал-Меграхи, бивши припадник либијске тајне службе, осуђен је на доживотну казну затвора због подметања бомбе у авион америчке компаније Пан-Ам у децембру 1988. године, у којем је погинуло 259 путника и 11 особа на земљи, приликом пада авиона изнад шкотског града Локербија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи