Читај ми!

Немачка без председника

Канцеларка Ангела Меркел други пут остала без шефа државе, пошто је немачки председник Кристијан Вулф поднео оставку. Тужилаштво тражило да се Вулфу укине имунитет како би против њега био покренут кривични поступак. Председник Бундесрата Хорст Зехофер обављаће функцију председника до избора новог шефа државе.

Председник Немачке Кристијан Вулф поднео оставку због оптужби о финансијким односима са богатим бизнисменима и спорног полумилионског кредита за куповину куће. Поред тога, Вулф се сумњичи и за многе друге незаконске радње, које се, углавном, односе на период док је био шеф владе Доње Саксоније.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да жали због оставке Вулфа, напомињући да ће у најкраћем року почети преговоре са опозициом како би се што пре дошло до постизања консензуса око будућег кандидата за председника.

''Са социјалдемократама и зеленим разговараћемо да би могли да предложимо једног заједничког кандидата за председника државе'', рекла је Меркелова. 

Државно тужилаштво Хановера затражило је укидање имунитета председнику државе Кристијану Вулфу, како би против њега могао да буде покренут кривични поступак, а медији сазнају да би и он и канцеларка Ангела Меркел, можда, могли ускоро да се обрате јавности.

Ово је први пут у историји Немачке да је једно државно тужилаштво затражило укидање имунитета шефу државе, а опозиција најављује да ће у Бундестагу гласати да се одузме имунитет Вулфу.

Вулф се од краја прошле године налази под притиском због сумњи за противправно стицање добити и нејасан однос с богатим људима, које он назива пријатељима, у време док је био председник владе Доње Саксоније.

"Ова одлука државног тужилаштва Хановера донета је независно, после интензивних, колегијалних саветовања. Упустава надлежних служби није било'', наведено је у објашњењу одлуке тужилаштва о захтеву за укидање имунитета.

Меркелова је други пут у свом мандату остала без шефа државе, што се у немачкој историји још није догодило.

Истраживања јавног мњења показују да је она популарнија него икада, а Немачка једина европска земља која успешно води битку с кризом евра.

Вулф се, после спорног кредита, спорног ''аудија'', али и ''шкоде'', скупих, а неплаћених одмора, нашао и на удару сазнања о председниковим богатим пријатељима који су, уместо њега, изгледа, ''извлачили'' своје ''платинијум'' кредитне картице.

Вулфове муке су почеле крајем прошле године, када је штампа открила да је, док је био шеф владе Доње Саксоније, приватно узео, а у одговору посланицима прећутао полумилионски кредит, који је повољно добио од жене једног немачког бизнисмена.

Вулф је најмлађи немачки председник и први рођен по завршетку другог светског рата. Он је рођен у Оснабрику 1959. године, правник је по струци, демохришћанин, као и Меркелова, по политичком опредељењу и на функцији шефа немачек државе је од 2010.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво