Затворена биралишта у Авганистану

Упркос претњама талибана и константном насиљу, милиони Авганистанаца гласали на председничким и локалним изборима. Према оценама УН, упркос најављеним нападима талибана, излазност “охрабрујућа”. Коначни резултати 17. септембра.

Житељи Авганистана други пут су се на председничким изборима изјашњавали за шефа државе. Бирачка места на затворена су у 16 часова по локалном времену, а милиони грађана искористили су гласачко право упркос бројним инцидентима.

 

Гласачима који су до бирачких места дошли пре затврања и нису стигли на ред омогућено је да гласају и после затварања биралишта.

Према подацима Независне изборне комисије, право гласа има 15 милиона од укупно 35 милиона становника, а на укупно 7.000 бирачких места гласало се и за органе 34 авганистанске покрајине.

Председник Авганистана Хамид Карзаи честитао је сународницима који су, упркос претњама талибана, изашли на председничке и локалне изборе, уз оцену да је данас био "врло добар дан" за земљу.

"Авганистански народ се усудио да пркоси ракетама, бомбама и заплашивању да би гласао", рекао је Карзаи, који је фаворит на изборима.

Авганистанске власти саопштиле су да су задовољне одзивом гласача и да ће тачан број оних који су искористили своје право да гласају званично бити познат за три до четири дана.

Министар унутрашњих послова Ханиф Атмар потврдио је да је у нападима исламистичких побуњеника убијено 26 припадника снага безбедности и цивила, те да је током гласања регистровано 135 инцидената.

Отварање бирачких места обележено је спорадичним ракетним нападима и оружаним инцидентима, углавном на југу и истоку земље, којима су талибани покушавали да прекину изборни дан.

Напади, према извештајима медија, нису значајно утицали на ток гласања и већина бирачких места била је отворена.

Два талибанска побуњеника убијена су у Кабулу, у пуцњави у којој су учествовали припадници авганистанских снага. Тај напад талибана сматра се највећим међу неколико изведених на бирачка места и гласаче широм земље.

Авганистанска полиција се сукобила са тројицом талибанских бомбаша-самоубица који су током јутра заузели једну зграду у Кабулу, док је портпарол талибана Забихулах Муџахид рекао да је тај инцидент део њихове најављене стратегије.

У провинцији Баглан на северу Авганистана у нападу на главну полицијску станицу убијен је шеф окружне полиције.

У источној провинцији Логар екстремисти су напали најмање шест бирачких места, због чега су поједини бирачи побегли, али су се касније вратили како би гласали, саопштио је шеф провинцијског већа Абдул Хаким Сулаиманхил.

Талибани су испалили и већи број пројектила на неколико градова у јужном и северном делу земље и у Газнију, на истоку, где су се авганистанске и стране снаге сукобиле са екстремистима.

У два одвојена напада повређено је најмање четворо деце.

Шеф мисије Уједињених нација у Кабулу Кај Ејде оценио је да је безбедносна ситуација током избора ипак била боља него што се очекивало и да је то "сигурно најпозитивнија страна ових избора".

Званичници су потврдили да се гласање у другим деловима земље одвијало мирно, док су Уједињене нације саопштиле да је излазност охрабрујућа.

Упркос претњама талибана да ће интензивирати нападе у време избора, током председничких избора нису забележени већи инциденти, оценили су посматрачи.

Избори успешни у погледу безбедности

Бирачка места у Кабулу обишао је амерички изасланик за тај регион Ричард Холбрук, који је закључио да су се "до сада, сва предвиђања о катастрофалном исходу показала погрешним".

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен, који предводи међународне снаге у Авганистану, оценио је да су избори "успех у погледу безбедности".

Портпарол Беле куће Роберт Гибс рекао је да је "велики број људи" изашао на гласање, упркос претњама талибана, као и да извештаји о слабом одзиву неће "изменити политку САД" у Авганистану.

Актуелни председник Авганистана Хамид Карзаи, који међу 36 кандидата има највише шанси да победи, гласао је међу првима и позвао све Авганистанце да гласају упркос екстремистима.

Према оцени аналитичара, због динамичне кампање бившег шефа дипломатије Абдулаха Абдулаха, могао да буде организован други круг избора.

Авганистанска влада је у уторак са два декрета забранила новинарима да на дан избора извештавају о било каквом насиљу у земљи и наредила им да се држе подаље од места било каквих напада, док УН траже да ова забрана буде укинута.

Прелиминарни резултати избора се очекују између 3. и 16. септембра, а коначни резултати најављени су за 17. септембар.

Гласање прати неколико међународних посматрачких група, а највећа је из Европске уније, док се за безбедност стара око 300.000 припадника страних и авганистанских снага безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво