Читај ми!

Ромни "пун ко брод"

Уколико би се сабрало богатство последњих осам америчких председника, од Ричарда Никсона до Барака Обаме, па потом та сума удвостручила, дошло би се до нивоа имовине Мита Ромнија, једног од републиканских кандидата.

Богатство републиканског кандидата на овогодишњим председничким изборима Мита Ромнија, процењује се да је једнако удвострученим богаствима последњих осам америчких председника.

Питање, необично за странке с деснице: колико су поједини кандидати зарадили и колико је њихово богатство, обележило је и жустре расправе републиканских кандидата, који на све начине покушавају да дискредитују друге противнике.

У расправама се највише говори колико је богат бивши гуверенер Масачусетса Мит Ромни који важи за једног од фаворита Републикансе странке.

Ако Ромни замени Обаму у Белој кући, биће међу пет најбогатијих америчких председника.

Свакако не може бити богатији од првог председника Џорџа Вашингтона који је имао скоро 24.000 хектара земље и више од 300 робова.

Даље је тешко процењивати јер тешко је рећи колико у данашњем новцу вреде плантаже Томаса Џеферсона, милиони из рудника Херберта Хувера или удео Џона Кенедија у огромном породичном богатству.

У сваком случају извесно је да ни Теодор ни Френкин Рузвелт, као ни Џорџ Буш старији и Џорџ Буш млађи нису ни близу Ромнија.

Бивши гувернер Масачусета обелоданио је недавно колико је отприлике његово богатство. Између 190 и 250 милиона долара. По томе је он 50 пута богатији од Обаме који има, за обичан свет импресивних, 2,2 до 7,5 милиона долара.

Процењује се да је Џорџ Вашингтон према параметрима из 2010. године имао 525 милиона долара, али постоје записи да је морао да позајми новац да би отишао у Њујорк на сопствену инаугурацију.

Једно од објашњења је да је Вашингтоново богатство било везано за земљу, а да су укупни приноси, када се одбију трошкови, били мали.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара