Читај ми!

Варнице око Фокланда

Уочи 30. година од избијања рата око Фокландских острва поново се отварају старе ране. Прво је Дејвид Камерон оптужио аргентинску владу за колонијалистичке претензије. Председница Аргентине Кристина Кирхнер истиче да ксенофобичне поступке оставља другој страни.

На потезу Лондон - Буенос Ајрес, уочи обележавања 30. година од Фокландског рата, последњих дана су размењене тешке речи о питању за које су многи мислили да је одавно завршено.

У Буенос Ајресу одбацују оптужбе из Лондона да аргентинска влада има колонијалистичке претензије и поручују да ће наставити да користе дипломатска средства, како би вратили та спорна острва.

Аргентинска председница Кристина Кирхнер истиче да Британија жели њен народ да представи у погрешном светлу, као лоше и насилне.

"Чујемо да нас зову колонијалистима. Човек је у искушењу да одговори на тако нешто, али мислим да је боље да се уздржимо. Они говоре тако, управо зато што немају ни разлоге ни аргументе за то", рекла је Кирхнерова.

Према њеним речима од Аргентине не треба да се очекују ксенофобини поступци, већ ће то препустити другима.

"Комитет за деколонизацију Уједињених нација има 16 отворених случајева колонија које не желе више то да буду. Десет случајева је везано за британске колоније, а једна од најпознатијих територија су и наша вољена Малвинска острва", истакла је Кирхнерова.

"Наше снаге учествују само у мировним мисијама. Ми немамо трупе за напад или инвазију. То је политичка одлука демократских власти од 1983. године", навела је аргентинска председница. 

Аргентинци иначе, Фокландска острва, званично зову Малвинска острва.

Британски премијер Дејвид Камерон оценио је пре неколико дана да неки потези аргентинских власти показују одређене колонијалистичке претензије.

"Чврсто сам уверен да требамо да осигурамо нашу одбрану на острвима. Због тога је безбедност Фокландских острва била су на дневном реду Савета за националну безбедност", рекао је Камерон пре недељу дана.

Британски премијер истакао је да је кључна ствар та што Лондон подржава становнике Фокландских острва на право на самоопредељење.

"Оно што Аргентинци говоре у последње време мислим да подсећа на колонијализам зато што ови људи желе да остану под британском влашћу, а аргентинске власти хоће другачији исход", рекао је Камерон.

Иначе, захлађивање односа Аргентине и Велике Британије почело је 2010. године, када је Лондон одобрио испитивање морског дна око острва у потрази за потенцијалним резервама нафте.

Фокландска острва, удаљена више од 600 километара од обале Аргентине, била су поприште 74 дана дугог сукоба између Аргентине и Велике Британије.

Рат је почео 2. априла 1982. године, а у њему је погинуло 649 аргентинских и 255 британских војника. На крају Аргентина је морала да повуче своје трупе за острва у Јужном Атлантику.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво