Читај ми!

"Анонимни": Много смо јаки

Хакери повезани у глобални "сајбер колектив" назван "Анонимуси" преузели одговорност за напад на сајтове Америчког министарства правде и још неколико сајтова, у знак одмазде због тужбе која је подигнута против сајта Megaupload.com. Нападнут и сајт Еф-Би-Аја.

"Анонимуси" су напали најмање шест значајних сајтова, укључујући америчко министарство правде и Федерални истражни биро. "До сада смо играли фер... то више неће бити случај", упозорили "Анонимуси". 

Хакери су додали да су реаговали без "оклевања" поводом затварања сајта megaupload.com и у поруци која је постављена на Јутјубу компјутерски глас изговара имена сајтова који су оборени, а које "Анонимуси" сматрају одговорним за затварање сајта Megaupload.

Они у поруци позивају људе "који имају талента" да им се прикључе и да не седе и уживају.

Овај "сајбер колектив" покренуо je фронтални напад на сајтове америчке владе и издавачких компанија, укључујући министарство правде, "Универзал мјузика", полицију у Јути и још неколико сајтова.

Представница америчког министарства правде објаснила је да се сервер те институције "суочава са појачаном активношћу, због чега је сајт деградиран".

"Министарство ради како би се обезбедио приступ сајту и истражујемо порекло ове активности која ће се третирати као злонамерни чин све док се не утврди прави узрок проблема", рекла је она.

За сада нема информација због чега сајт Еф-Би-Аја није радио, а током дана најављиван је и "напад" на сајт Беле куће, што се, међутим, није догодило.

Сајт америчког министарства правде оборен је пошто се на њему појавила оптужница против сајта Megaupload. Према тој оптужници, седам појединаца и две компаније терете се да су оштетили власнике ауторских права за око 500 милиона долара и на томе зарадили 175 милиона. Овај сајт је постављен 2005. године и 13. је најпосећенији сајт на свету.

Америчко министарство правде у међувремену је угасило интернет сајт Megaupload због интернет пиратерије. Власти су их оптужиле да су се оглушили о захтев филмских и музичких компанија да не дистрибуирају пиратизован односно "украден" материјал.

Правни заступник тог сајта Ајра Роткен изјавио је да власти "нису у праву када је реч о чињеницама и поштовању закона".

Хакер дочекао полицију пушком

Еф-Би-Ај је оптужио Кима Доткома, алијас Ким Шмиц, који је у међувремену ухапшен на Новом Зеланду, Брама ван дер Колика, Јулијуса Бенцка, Фина Батата, Свена Ехтернаха, Матијаса Ортмана и Андруса Нома.

Дотком (37), који има немачко и финско држављанство, није желео да се преда када је полиција у Окленду дошла по њега. Закључао се у блиндирану собу и био наоружан пушком, која је, према наводима полиције, личила на скраћену сачмару.

"Верујте ми да улазак није био тако једноставан попут куцања на врата", изјавио је детектив Грент Вормалд.

На слободи су, у овом тренутку, само Бенцко, Ехтернах и Ном.

Напад "анонимних" уследио је након протеста највећих светских сајтова против предложених антипиратских закона, којим су интернет гиганти послали јасну поруку највећим компанијама у филмској и музичкој индустрији да се неће предати без борбе.

Википедија, шести сајт на планети по посећености, "замрачилa" је своје странице на енглеском језику у знак протеста због антипиратског закона познатог као SOPA (Stop Online Piracy Act) о којем расправља Представнички дом америчког Конгреса, као и против предлога закона PIPA (Protect IP Act), који је у процедури у Сенату.

Гугл је цензурисао свој знак, а негодовању због предложених закона се, на различите начине, прикључило више хиљада сајтова и интернет компанија, међу којима су и "Фајерфокс", "Редит", "Вордпрес" и "Вајерд".

Сајтови који су оборени синоћ, укључујући и сајт министарства правде Америке као и сајт Еф-Би-Аја у знак одмазде због хапшења власника сајта Megaupload и затварања те интернет стране, углавном поново раде.

 

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво