Читај ми!

Ромнијеви милиони

Мит Ромни је у невољи, великој невољи, јер је откривено да је на Кајманским острвима има милионе долара, за које није извесно да се налазе на његовој имовинској карти. Ромни тврди да уредно плаћа порезе. Демократе једва дочекале да га нападну због "легалне утаје пореза". Још гора вест за Ромнија: после поновљеног бројања гласова у Ајови испоставило се да је победник Ник Санторум.

До пре 24 часа деловало је да ће Мит Ромни без већих проблема освојити подршку републиканаца и "изаћи на црту" Бараку Обами на председничким изборима. Онда је Еј-Би-Си открио да је Ромни пребацио двадесетак милиона долара на Кајманска острва.

Иако је пребацивање новца на места са ниским пореским ступама, попут Кајманских острва, мање или више легално, демократе су одмах почеле кампању којом "показују" како је Мит Ромни савршен пример свега онога што није у реду са америчким пореским системом.

Притиснут лавином напада, Ромни је обзнанио да плаћа порез по стопи од 15 одсто, односно знатно мање од велике већине Американаца, што је његовим противкандидатима из редова републиканаца послужило као одличан шлагворт за нове нападе.

"Могу само да вам кажем да поштујемо пореске законе... И ако се укаже прилика да уштедимо на порезима, као и већина људи у овој земљи, ми ћемо то и учинити", рекао је Ромни.

Али, ствари нису тако једноставне. Порески стручњаци тврде да је Ромни, очигледно, искористио све технике за легално или полулегално снижавање пореских стопа. С обзиром на то да је Ромни најбогатији кандидат који се у последње време појавио на америчкој политичкој сцени, реч је о "брду пара".

Укратко, Ромнијево богатство процењује се на око 250 милиона долара, од чега је осам милиона инвестирано у 12 инвестиционих фондова на Кајманским острвима, док је још између пет и 25 милиона "слонио" у друге инвестиције на истом месту.

Компанија "Беин капитал", на чијем се челу својевремено налазио Ромни, има на Кајманским острвима чак 138 тајних рачуна, тврди Еј-Би-Си, али су представници Ромнијевог штаба објаснили да су ти рачуни отворени како би се привукли страни инвеститори.

Иако није јасно колику је добит оваквом финансијском гимнастиком могао да оствари Ромни, Америка на местима каква су Кајманска острва годишње губи око 100 милијарди долара од пореза, које људи, једноставно, не плаћају.

За присталице републиканаца ситуације је веома једноставна – Ромни мора да објави имовинску карту што пре, јер би финансијски скандал на неколико месеци пред изборе значио да ће Обама добити други мандат практично без борбе.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво