Јубилеј Афричког конгреса

Пре сто година основан Афрички национални конгрес, коме припада главна заслуга за рушење апартхејда у Јужној Африци. Грађани, не негирају заслуге. Међутим, кажу да је недовољно учињено, критикујући корупцију, елитизам владајуће структуре и социјално раслојавање.

На данашњи дан пре стотину година основан је Афрички национални конгрес (АНК), коме припадају највеће заслуге за рушење дискриминаторског режима у Јужној Африци, због чега га зову и светиоником борбе против дискриминације у свету.

Тродневна прослава завршена је свечаношћу на стадиону у Блумфонтејну, месту оснивања, пред око 200.000 присталица.

Легендарни Нелсон Мандела, због болести, није могао на прославу. Систем расне сегрегације од 1948. године био је службена политика у Јужној Африци, а становништво је подељено према боји коже.

Јужноафриканци црне боје коже живели су у потпуно одвојеним насељима, радили слабо плаћене послове и били без права гласа.

"Без обојених, без деце, без паса, то је била политика", каже Темби Нобадула, чланица АНК.

Промена, био је циљ тада забрањеног Афричког националног конгреса.

Отпор већинског црначког становништва под његовим вођством био је све већи и расистичка власт се, под унутрашњим и спољним притиском, осамдесетих година почела ломити, да би легендарни Нелсон Мандела 1994. постао председник државе и укинуо расну дискриминацију.

Циљ је био остварен. Афрички национални конгрес од тада је неприкосновен на јужноафричкој политичкој сцени.

Корупција и раслојавање на мети критике 

Рођендан је, међутим, дочекао нарушеног угледа због елитизма Манделиних наследника и подела међу њима.

Многи Јужноафриканци сматрају да није урадио довољно за сиромашне становнике.

Грађани не негирају да је покрет много урадио, али су очекивали знатно више. Посебно су незадовољни због корупције.

Иако Конгресу признају историјске заслуге, не мисле да је требало потрошити 13 милиона долара за тродневну рођенданску прославу са голф такмичењем, банкетом и концертом музичких звезда док је две петине радно способних Јужноафриканаца без посла.

Економска неједнакост све је изразитија.

"Постоји сенка разочарања или чак туге због грешака и слабости, посебно због друштвених и економских услова које чак и многе присталице АНК подсећају на услове из времена расне дискриминације", каже Обри Машики, политички аналитичар.

Економски показатељи све су лошији, иако је Јужна Африка прошле године постала члан БРИКС-а, ексклузивног клуба економија у успону, као најјача афричка економија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи