Читај ми!

Иран тестира Американце

Медији у Ирану су објавили, па демантовали, да је војска тестирала ракете дугог домета. Проба неколико нових ракета најављује се у наредних неколико дана. Додатну конфузију изазвао предлог иранских власти да се наставе преговори о нуклеарном програму.

Иранска војска тестирала је ракете дугог домета током војне вежбе у Персијском заливу, јавила је јутрос иранска новинска агенција Фарс, али су војни званичници то демантовали.

Заменик команданта иранске морнарице адмирал Махмуд Мусави рекао је да ће до краја војних вежби доћи до тестирања неколико врста пројектила, али да до данас није било ракетних проба.

Махмуд Мусави је за иранску агенцију Прес ТВ, која емитује програм на енглеском, рекао да ће ракета дугог домета, као и још неколико других ракета, бити тестирана до краја десетодневних војних маневара 2. јануара.

У изјави државној телевизији објаснио је да ће "наредних неколико дана" Иран тестирати "све врсте ракета" - земља-море, море-море, земља-ваздух и ракете из ручних бацача.

Агенција Фарс наводи да глисери "Азаракш", опремљени лансерима ракета од 107 милиметара, и различита пловила која су намењена одбрани територијалних вода - опремљени су различитим артиљеријским оружјем и "могу да униште непријатељске бродове који продру у иранске воде у Оманском заливу на југоистоку иранске обале".

Иран је током морнаричких вежби 2009. године тестирао ракету "шахаб-3", за коју тврди да је у стању да стигне до Израела и америчких база на Блиском истоку.

У фебруару ове године Револуционарна гарда је објавила да је успешно тестирала балистичку против-бродску ракету домета око 300 километара која је погодила циљ на мору и има високу прецизност.

Тестирање или најава пробе ракете долази у тренутку када из Ирана стижу претње да ће затворити Ормуски мореуз у Персијском заливу којим пролази скоро петина укупне производње светске нафте.

Војна вежба иранске војске одржава се у међународним водама, источно од Ормуског мореуза, и предвиђено је да траје 10 дана до понедељка 2. јануара. Наводи се да су ракете испаљене са копна ка мору.

Западне државе сматрају да Иран покушава да развије нуклеарно оружје. Техеран то пориче, а извештачи из те земље преносе да постоје сигнали да су иранске власти спремне да преговарају, преноси британски Би-Би-Си.

Недавно је Запад поново запретио да ће увести додатне санкције Ирану после објављивања извештаја УН о иранском нуклеарном програму у новембру. Власти у Техерану одговориле су да ће, ако се то догоди, блокирати Ормуски мореуз.

Иран предлаже наставак преговора

Власти у Техерану позвале су западне земље на наставак преговора о спорном нуклеарном програму.

Позив, који је упутио главни ирански преговарач Саед Џалили, долази након увођења нових санкција због одбијања Техерана да настави преговоре после објављивања извештаја Међународне агенција за атомску енергију у ком се наводи да Иран и даље ради на обогаћивању уранијума.

"Формално смо објавили да желимо да се вратимо путу дијалога и кооперације", рекао је Џалилу у Техеран, преноси агенција ИРНА. 

Раније данас ирански амбасадор у Немачкој Алиреза Шеик Атар је најавио да ће Саед Џалили упутити писмо високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон како би се уговорила нова рунда преговора.

Извештачи Би-Би-Сија у Ирану последњих дана су јављали да су иранске власти спремне да седну са преговарачки сто и наставе дијалог са пет сталних чланица Савета безбедности УН и Немачком.

Недавно је Запад поново запретио да ће увести додатне санкције Ирану после објављивања извештаја УН о иранском нуклеарном програму у новембру. Власти у Техерану одговориле су да ће, ако се то догоди, блокирати Ормуски мореуз. 

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво